استفاده از بیت کوین به عنوان ارز قانونی به چه معناست؟
تا زمانی که شهروندان نتوانند ثابت کنند که به فناوری لازم دسترسی ندارند، اگر بیت کوین در حوزه قضایی مربوطه آنها به عنوان یک ارز قانونی در نظر گرفته شود، می توانند از بیت کوین به عنوان نوعی پرداخت استفاده کنند. بانکهای مرکزی و تنظیمکنندههای یک کشور به طور کلی تصمیم میگیرند که پول قانونی در اقتصاد آنها چیست. این بدان معناست که از هر شکل ارزشی که آنها بهعنوان یک مناقصه قانونی مناسب بدانند، میتوان برای پرداخت کالاها در مغازهها استفاده کرد. به عنوان مثال، اسکناس های 10 دلاری و سکه های 50 دلاری در ایالات متحده پول قانونی هستند.
تبدیل بیت کوین (BTC) به عنوان پول قانونی به این معنی است که وقتی شخصی می خواهد برای یک فنجان قهوه پول بپردازد، می تواند از بیت کوین برای پرداخت آن استفاده کند. بدون اینکه بانک مرکزی بیت کوین را به عنوان ارز قانونی اعلام کند، خطر پذیرش بیت کوین برای کالاهای فروخته شده با مغازه داران خواهد بود. اگر بانک مرکزی به صراحت بیت کوین را به عنوان ارز قانونی اعلام کرده باشد، آنگاه به شکل رسمی مبادله ارزش در اقتصاد تبدیل می شود.
ظهور بیت کوین و چند ارز دیجیتال غیرمتمرکز دیگر نیز چندین بانک مرکزی را وادار کرده است تا ارزهای دیجیتال را به عنوان جایگزین قوی تری برای ارزهای فیات در نظر بگیرند. در نتیجه، بسیاری از کشورها از جمله چین، بریتانیا، ایالات متحده و هند همگی روی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی خود (CBDC) کار می کنند. با این کشورها، منطق پذیرش ارزهای دیجیتال دستیابی به قابلیت ردیابی و کنترل بهتر هر واحد پول در اقتصاد است. این قابلیت ردیابی به آنها در محاسبه دقیق مالیات و شناسایی پولشویی ها کمک می کند، اما مهمتر از آن، شناسایی هرگونه انباشت ثروت و اتخاذ سیاست هایی برای حفظ آن در اقتصادشان.
چه عواملی پذیرش بیتکوین را در یک کشور به عنوان ارز قانونی تسریع می کند؟
معمولاً عوامل کلان اقتصادی وجود دارد که یک کشور به دنبال مدیریت آنها از طریق پذیرش بیت کوین به عنوان ارز قانونی است. برای تبدیل بیت کوین به ارز قانونی، این عوامل باید با رهبری رویایی منطبق باشد.
با وجود آن، بانک های مرکزی در حال ورود به ارزهای دیجیتال هستند. کشورهایی با مشکلات اساسی تری وجود دارند که تنها نسخه دیجیتالی یک ارز فیات ممکن است آنها را حل نکند. به عنوان مثال، کشورهایی مانند آرژانتین و ونزوئلا برای سالها از تورم شدید رنج میبرند و میتوانند با نوعی ارز که ارزشی بسیار فراتر از اقتصاد آنها به دست میآورد، کار کنند. کشورهایی مانند السالوادور، پاناما، گواتمالا و هندوراس نیز وجود دارند که درصد زیادی از تولید ناخالص داخلی از طریق وجوه ارسال می شود. این امر راه را برای نوعی مبادله ارزش هموار می کند که توسط مرزهای ملی محدود نمی شود. به عنوان مثال، 24.07 درصد از تولید ناخالص داخلی السالوادور در سال 2020 از طریق وجوه ارسال شده است.
یکی دیگر از ملاحظات کشورها، میزان گنجاندن مالی در اقتصاد آنهاست. در حالی که سفر مشتری در اطراف ارزهای دیجیتال به هیچ وجه کاربر پسند نیست، باید گفت که آزمایش های هایپرمحلی در ایجاد یک اکوسیستم روی بیت کوین در کشورهایی مانند السالوادور تا حدی موفقیت آمیز بوده است. با کمک حوالهها به اقتصاد، ارزهای دیجیتال نه تنها میتوانند به مشارکت مالی کمک کنند، بلکه میتوانند در هزینههای حواله صرفهجویی کنند.
همچنین باید توجه داشت که دولت هایی که بیتکوین را بهعنوان ارز قانونی عرضه میکنند، ادعا کردهاند که شامل مالی برای جمعیت آن میشوند. با این حال، شمول مالی اغلب باید قبل از نفوذ تلفن همراه و اینترنت باشد. بدون زیرساخت دیجیتال، یک ارز دیجیتال قادر نخواهد بود مشکل شمول مالی را به تنهایی حل کند. بنابراین، کدام کشورها بیت کوین را به عنوان ارز قانونی پذیرفته اند و چگونه این کار را انجام داده اند؟ السالوادور اولین کشوری است که بیت کوین را به عنوان ارز قانونی پذیرفته است. جدا از عوامل اقتصاد کلان که در بالا توضیح داده شد، این کشور رهبرانی داشت که مایل به آزمایش بیت کوین بود. او از آن زمان سفیر وفادار این ارز دیجیتال بوده است.
دومین کشوری که بیت کوین را به عنوان ارز قانونی پذیرفته است، جمهوری آفریقای مرکزی (CAR) است. آفریقای مرکزی از نظر منابع طبیعی مانند طلا و الماس غنی است و دارای اقتصاد 2.3 میلیارد دلاری است. با این حال، شمول مالی بسیار کم است و آنها به حوالهها متکی هستند. جدای از پذیرش بیت کوین، این کشور همچنین فاش کرد که 20 درصد از خزانه داری آن ها دارای سکه سانگو (SANGO) است، یک ارز دیجیتال که نشان دهنده سلامت منابع طبیعی در کشور است.
کشورها قصد دارند با پذیرش بیت کوین به عنوان ارز قانونی به چه چیزی دست پیدا کنند؟
کشورها بر سیاست پولی مؤثر به عنوان اهرمی کلیدی برای مدیریت اقتصاد خود متکی هستند. بنابراین نیاز به یک ارز معتبر و توانایی مانور دادن به سیاست ها پیرامون ارز در مواقع بحرانی دارند. السالوادور و آفریقای مرکزی هر دو عنوان کرده اند که می خواهند نقل و انتقال پول به کشور را ارزان تر کنند. نایب بوکله، رئیس جمهور السالوادور، 400 میلیون دلار پس انداز با حواله های ارسالی را پیش بینی کرد که کشور به سمت زیرساخت بیت کوین حرکت می کند. با استفاده از شبکه لایتنینگ بیت کوین، پرداخت ها می تواند ارزان تر از روش های موجود باشد.
بر اساس اقتصاد کلان، ارزهای این کشورها به طور کلی برای حفظ ارزش در برابر دلار آمریکا تلاش کرده اند. السالوادور به استفاده از دلار به عنوان ارز خود روی آورد، اما به زودی متوجه شد که بیشتر صادراتش به ایالات متحده است و تضعیف دلار بیشتر از اینکه به مردم آن ضرر داشته باشد، ضرر دارد. برخلاف دیگر اقتصادهای آمریکای لاتین، السالوادور قبل از پذیرش دلار، تورم چندان بالایی نداشت. برای اضافه کردن به آن، آنها هیچ کنترلی بر سیاست دلار، که توسط یک نهاد متمرکز در کشور دیگری کنترل می شود، نداشتند. بنابراین، این کشور به دنبال بیت کوین بود تا مسائل کلیدی خود را در مورد حواله ها حل کند در حالی که تحت تأثیر نوسانات دلار آمریکا قرار نگرفت.
چالش های پذیرش بیت کوین به عنوان ارز قانونی چیست؟
خطرات نقدینگی و نظارتی در مورد بازار کریپتو وجود دارد که یک کشور زمانی که از آن به عنوان ارز قانونی استفاده می کند متحمل می شود. از آنجایی که بازار کریپتو به شدت با بازارهای سهام ایالات متحده مرتبط است، تغییرات سیاست فدرال رزرو بر قیمت ارزهای دیجیتال تأثیر خواهد داشت. روایتی که اکثر این کشورها برای پذیرش بیت کوین دارند، هزینه کمتر حواله به جمعیتی است که به شدت بدون بانک هستند. این ممکن است یک دلیل سطحی باشد زیرا اکثر این کشورها ضریب نفوذ دیجیتال و موبایل بسیار پایینی دارند. بنابراین، تا زمانی که نتوانند دستگاههای خودپرداز بیتکوین را در سراسر کشور راهاندازی کنند، برای آنها عملی نیست که بیت کوین را به عنوان یک ارز پیشفرض معرفی کنند.
چالش دیگر ماهیت بی ثبات بازار کریپتو است. از آنجایی که بیت کوین بیش از 70 درصد از بالاترین رکورد خود در نوامبر 2021 سقوط کرد، السالوادور چندین خرید از این ارز دیجیتال انجام داد. با این حال، کاهش قیمت بیت کوین بی وقفه بوده است و اکثر این موقعیت ها در حال حاضر با ضرر هستند. خزانه داری کشوری که پول شهروندان را در دارایی های بی ثباتی که می تواند 70 تا 80 درصد ارزش خود را در مدت شش ماه از دست بدهد، مصرف کرده باشد، نمی توان آن را به دلیل سیاست اقتصادی درست خود دانست. به دلیل موقعیت ضعیف نقدینگی، توانایی این کشور برای استقراض بیشتر از بازارهای بین المللی نیز به شدت تحت تأثیر قرار می گیرد.
نکته دیگر این است که مقررات بیت کوین تا حد زیادی توسط تنظیم کننده های ملی هدایت می شود. به دلیل ماهیت غیرمتمرکز ارز دیجیتال، ممنوعیت بیت کوین در یک حوزه قضایی ملی به طور مستقیم بر وضعیت قانونی آن در حوزه قضایی دیگر تأثیر نمی گذارد. با این حال، زمانی که کشوری مانند ایالات متحده از طریق مقررات به ارزهای دیجیتال می پردازد، بازار به آن واکنش نشان می دهد. تحرکات قیمتی که حاصل می شود می تواند بر همه کشورهایی که از بیت کوین به عنوان ارز قانونی یا به عنوان ارز ذخیره استفاده می کنند تأثیر بگذارد.
کدام کشورها بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را ممنوع می کنند؟
ممنوعیت یک فناوری جهانی و پارادایم اقتصادی مانند بیت کوین بهترین رویکرد برای دولت ها نیست تا از شهروندان خود در برابر خطرات این طبقه دارایی محافظت کنند. با آموزش و تنظیم کنترل های صحیح است که می توان از مشتریان خرد محافظت کرد. تاکنون چندین ممنوعیت برای بیت کوین، سایر ارزهای دیجیتال و استخراج ارزهای دیجیتال در سراسر جهان وجود داشته است. چین در سال 2021 ارزهای دیجیتال را در جهت تقویت ارز دیجیتال بانک مرکزی خود ممنوع کرد و همچنین بر استخراج بیت کوین تأثیر گذاشت. در نتیجه، نرخ هش بیت کوین در سال 2021 کاهش یافت. اما با افزایش ماینرهای بیت کوین در ایالات متحده، صنعت دوباره روی پای خود ایستاد.
در سال 2022، هند موضع سختی در قبال ارزهای دیجیتال اتخاذ کرد. اگر تاریخ چیزی است که باید از آن گذشت، هر بار که ممنوعیتی برای این طبقه دارایی در یک نقطه از جهان وجود دارد، منطقه دیگری از این فرصت استفاده می کند. بنابراین، تا زمانی که ممنوعیت هماهنگ ارزهای دیجیتال در سراسر جهان وجود نداشته باشد، مهار رشد بیت کوین و دارایی های دیجیتال به طور کلی بسیار دشوار است. کشورهایی که به دنبال ممنوعیت ارزهای دیجیتال برای محافظت از شهروندان خود که سرمایه گذاران خرد هستند، احتمالاً موفق نخواهند شد. یک رویکرد مشارکتی و دموکراتیک تر به آنها کمک می کند تا به هدف خود در حمایت از سرمایه گذاران خرد دست یابند.
برای مطالعه اخبار مرتبط با رمزارزها در ایران و جهان، وبلاگ و کانال خبری ما را دنبال کنید.