میکر (MKR)یک پلت فرم قرارداد هوشمند است که بر روی بلاکچین اتریوم ساخته شده و هدف آن حل مشکلات نوسانات قیمت برای بازار ارزهای دیجیتال است. میکر مبنای یک سیستم بانکداری مبتنی بر بلاکچین است که امکان پرداخت های بین المللی سریعتر و ساده تر و تراکنش های همتا به همتا را فراهم می کند. هدف این پروژه حمایت و تثبیت قیمت یک استیبل کوین وثیقهای معروف به نام دای (DAI) است.
ارزدیجیتال میکر (MKR)
شروع پروژه میکر دائو (MakerDAO) در سال 2015 بود. در آن زمان توسعهدهندگانی از سراسر جهان در کنار هم روی اولین نسخههای کد، معماری کدها و مستندات پروژه کار میکردند. در دسامبر 2017، اولین وایت پیپر رسمی میکر منتشر شد و سیستم استیبل کوین دای معرفی شد.
این وایت پیپر توضیح داد که چگونه هر کسی میتواند از این سیستم، برای ایجاد توکن های دای با استفاده از اتریوم (ETH) به عنوان وثیقه، از طریق قراردادهای هوشمند منحصر به فردی به نام پوزیشنهای بدهی وثیقهگذاری شده (CDPs) استفاده کند. از آنجایی که ETH تنها دارایی وثیقهای بود که توسط سیستم پذیرفته میشد، دای تولید شده Single-Collateral Dai (به اختصار SCD) یا Sai نامیده میشد. این وایت پیپر همچنین شامل طرحی برای اضافه کردن وثیقه های متعدد علاوه بر اتریوم بود. آنچه در آن زمان یک قصد بود، در نوامبر 2019 به واقعیت پیوست. پس از آن عبارت Single-Collateral Dai به Multi-Collateral Dai (به اختصار MCD) تغییر یافت.
سیستم استیبل کوین Dai، که امروزه به عنوان پروتکل میکر شناخته میشود، اکنون هر دارایی مبتنی بر اتریوم را که توسط دارندگان MKR تأیید شده باشد، به عنوان وثیقه میپذیرد. دارندگان رمزارز میکر همچنین در مورد پارامترهای ریسک مربوطه برای هر دارایی وثیقه رأی میدهند. رایگیری یک جزء حیاتی از فرایند حاکمیت غیرمتمرکز میکر است که در ادامه به آن می پردازیم.
بیت کوین با این هدف ایجاد شد که مردم را از سیستم های مالی و بانکی سنتی رها کند و شفافیت و امنیت را به آن ها هدیه دهد. با این وجود و در حالی که بیت کوین به عنوان یک ارز دیجیتال در چندین جنبه موفق است، به عنوان یک ابزار مبادله ایده آل نیست، زیرا عرضه ثابت و ماهیت سوداگرانه آن منجر به نوسان می شود، که از انتخاب آن به عنوان یک پول اصلی جلوگیری می کند.
از سوی دیگر، استیبل کوین دای در جایی خودنمایی می کند که بیت کوین شکست می خورد؛ دقیقاً به این دلیل که دای برای به حداقل رساندن نوسان قیمت طراحی شده است. ارزش رمزارز غیرمتمرکز، بی طرف و با پشتوانه دای به دلار آمریکا متصل است.
میکر چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
میکر و میکر دائو
میکر پروتکل یکی از بزرگترین برنامه های کاربردی در بلاکچین اتریوم است. این برنامه که توسط گروهی متفاوت از مشارکت کنندگان، از جمله توسعه دهندگان بنیاد میکر، شرکای خارجی آن، و افراد و نهادهای دیگر طراحی شده است، اولین برنامه مالی غیرمتمرکز (DeFi) است که شاهد پذیرش قابل توجهی از سوی کاربران است.
میکر (MKR)یک توکن حاکمیتی مرتبط با میکر دائو و پروتکل میکر است که هر دو بر روی بلاکچین اتریوم ساخته شدهاند. وظیفه اصلی Maker مدیریت DAI است، یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز که هدف آن حفظ ارزشی پایدار و نزدیک به دلار آمریکا است. ارزش توکن های MKR ممکن است بر اساس عملکرد DAI در نوسان باشد. اکوسیستم میکر پروژهای در فضای مالی غیرمتمرکز (دیفای) است که به دنبال ایجاد محصولات مالی غیرمتمرکز بر روی بلاکچین های مبتنی بر قرارداد هوشمند مانند اتریوم است.
پروتکل میکر توسط افرادی در سرتاسر جهان مدیریت می شود که توکن حکومتی آن، یعنی ارز دیجیتال MKR را دارند. توکنهای MKR برای دارندگان خود چیزی مانند سود سهام را ارائه نمیکنند، اما حق رای در توسعه پروتکل میکر را به آنان اعطا میکنند. دارندگان رمزارز MKR از طریق یک سیستم حکمرانی، شامل رای گیری اجرایی و نظرسنجی حکومتی، پروتکل و خطرات مالی دای را کنترل می کنند تا از ثبات، شفافیت و کارایی آن اطمینان حاصل کنند. هر توکن MKR که در یک قرارداد رای دهی قفل شده است برابر با یک حق رای است.
استیبل کوین دای
استیبل کوین دای یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز، بی طرف و با پشتوانه وثیقه است که به دلار آمریکا متصل شده است. دای از سوی بیشترِ کیف پولهای ارزهای دیجیتال پشتیبانی می شود و در شبکه اتریوم و سایر بلاکچینهای محبوب پشتیبانی میشود.
تولید، دسترسی و استفاده از استیبل کوین دای آسان است. کاربران، Dai را با سپرده گذاری دارایی های وثیقه در خزانه های میکر یا همان Maker Vaults در پروتکل میکر تولید می کنند. اینگونه است که دای وارد گردش می شود. برخی دیگر دای را با خرید آن از صرافی های ارز دیجیتال به دست می آورند.
پس از تولید، خرید یا دریافت، دای میتواند مانند هر ارز دیجیتال دیگر مورد استفاده قرار گیرد. میتوان آن را برای دیگران ارسال کرد، از آن برای پرداخت هزینه خدمات و یا کالاها و... استفاده کرد. هر دای در گردش مستقیماً توسط وثیقه اضافی پشتیبانی می شود، به این معنی که ارزش وثیقه بالاتر از ارزش بدهی دای است و همه تراکنش های دای به صورت عمومی در بلاکچین اتریوم قابل مشاهده هستند.
خزانه های میکر
تمامی داراییهای وثیقهای پذیرفته شده میتوانند از طریق قراردادهای هوشمندی به نام خزانه های میکر (Maker Vaults) در پروتکل میکر برای ایجاد استیبل کوین Dai مورد استفاده قرار گیرند. کاربران میتوانند از طریق چندین رابط کاربری مختلف، از جمله Oasis Borrow و انواع رابطهای کاربری ساخته شده توسط جامعه، به پروتکل میکر دسترسی پیدا کرده و خزانه ها را ایجاد کنند.
این خزانه ها ذاتاً غیرحضانتی هستند؛ کاربران به طور مستقیم با این خزانه ها و پروتکل میکر تعامل برقرار میکنند و تا زمانی که ارزش آن وثیقه از سطح حداقل مورد نیاز پایین تر نیاید، هر کاربر کنترل کامل و مستقلی بر وثیقه سپرده شده خود دارد.
تاریخچه میکر
میکر پروتکل در سال 2015 توسط گروهی از توسعه دهندگان به رهبری رون کریستنسن (Rune Christensen)، یک کارآفرین دانمارکی، ایجاد شد. این گروه بعداً به عنوان بنیاد میکر، یک شرکت ثبت شده در جزایر کیمن، رسمیت یافت.
کریستنسن، که دارای مدرک بیوشیمی از دانشگاه کپنهاگ دانمارک است و در دانشکده بازرگانی کپنهاگ در رشته تجارت بینالملل تحصیل کرده است، قبل از ایجاد میکر دائو، شرکت استخدام بینالمللی Try China را تأسیس و مدیریت کرد.
در سال 2017، تیم میکر با فروش توکنهای MKR به شرکت سرمایهگذاری Andreessen Horowitz، Polychain Capital و 1Confirmation، 12 میلیون دلار سرمایه جمعآوری کرد. در سال 2018، 15 میلیون دلار دیگر توکن MKR به Andreessen Horowitz فروخته شد. این شرکت در آن زمان گفت که قصد دارد با کمک به اداره سیستم DAI در میکردائو شرکت کند.
در سال 2018، میکر دائو با موفقیت اولین CDPهای خود را راهاندازی کرد و شروع به ایجاد استیبل کوین Dai کرد. با این حال، در سال 2019، بازار ارزهای دیجیتال سقوط کرد و قیمت اتریوم به شدت کاهش یافت. این امر باعث شد که برخی از CDPها زیر سطح وثیقهگذاری مورد نیاز قرار گیرند و در نتیجه، Dai تولید شده توسط آنها توسط پروتکل تصفیه شد. این رویداد به عنوان "سقوط مارپیچی Dai" شناخته میشود و یکی از چالشهای بزرگی بود که میکر دائو در آن زمان با آن مواجه شد. با این حال، میکر دائو از این چالش جان سالم به در برد و در نهایت موفق شد سیستم خود را بهبود بخشد و از وقوع مجدد چنین رویدادهایی جلوگیری کند.
در سال 2019 میکر مبلغ 27.5 میلیون دلار دیگر را از شرکت های سرمایه گذاری Paradigm و DragonflyCapital Partners برای توسعه کسب و کار خود به آسیا جمع آوری کرد.
در سال 2020، میکر دائو شروع به پشتیبانی از داراییهای وثیقهای متعدد علاوه بر ETH کرد. این امر به پروتکل میکر امکان داد تا ریسک خود را کاهش دهد و پایداری بیشتری را برای Dai فراهم کند.
در سال 2023، میکر دائو بیش از 5 میلیارد دلار دای در گردش دارد و یکی از بزرگترین پروتکلهای دیفای در جهان است. این پروتکل همچنان در حال توسعه است و هدف آن تبدیل شدن به یک پلتفرم مالی غیرمتمرکز کامل است که به کاربران امکان میدهد انواع خدمات مالی را بدون نیاز به واسطههای سنتی ارائه دهند.
ارز دیجیتال میکر چگونه کار می کند؟
در زمان راه اندازی، 1 میلیون رمزارز MKR برای کنترل پروتکل میکر ایجاد شد. هر کسی که مالک توکنهای MKR باشد میتواند با استفاده از فرآیندی به نام Executive Voting به تصمیمات کلیدی پروژه رأی دهد. اگر یک رأی اجرایی تصویب شود، کد موجود در پروتکل میکر تغییر می کند تا پیشنهاد برنده را منعکس کند.
با این حال، قبل از اجرای رأی اجرایی، ابتدا باید شکل دیگری از رأی گیری انجام شود. این مرحله رای گیری پروپوزال نامیده می شود و راهی برای دارندگان MKR است تا قبل از انجام هر گونه تغییر در پروتکل، احساسات خود را در مورد یک پیشنهاد ارزیابی کنند.
نوع سوم رای می تواند توسط دارندگان غیر MKR با استفاده از موضوعات موجود در تالار گفتمان میکردائو صادر شود. اما در حالی که هر کسی می تواند برای میکردائو پیشنهاد بدهد، فقط دارندگان رمزارز MKR می توانند به آنها رای دهند. در این رای گیری ها تعداد توکن نیز مهم است؛ برای مثال، اگر 10 دارنده با 1000 MKR به پروپوزال A رأی دهند، در حالی که 5 دارنده با 5000 MKR به پیشنهاد B رأی دهند، پیشنهاد B برنده می شود زیرا توکن های MKR بیشتری از آن پشتیبانی می کنند. البته فقط تعداد توکن ها، نه تعداد دارندگان توکن، بر نتیجه رای تاثیر می گذارد.
نرخ پس انداز DAI
نکته مهم این است که دارندگان MKR می توانند تصمیم بگیرند که دارندگان DAI در صورت ذخیره این استیبل کوین در پلتفرم، چقدر درآمد دارند. مبلغی که دارندگان DAI برای انجام این کار به دست می آورند، به عنوان نرخ پس انداز DAI شناخته می شود. تا به حال نرخ پس انداز DAIبیشترین حد 8.75 درصد در سال و صفر درصد در سال را به خود دیده است.
در واقع، نرخ پس انداز صفر به دلیل سقوط بازار در ماه مارس سال 2022 که باعث شد DAI به طور قابل توجهی بالاتر از 1 دلار معامله شود، صفر تعیین شده بود. پس از سقوط بازار، دارندگان MKR به تعیین نرخ پس انداز DAI روی 0٪ رای دادند تا فروش DAI را تشویق کنند، که قیمت DAI را به 1 دلار کاهش دهند.
در این مورد، دارندگان رمزارز MKR مطابق با انتظارات رای دادند. هنگامی که قیمت DAI به بالای 1 دلار می رسد، انتظار می رود دارندگان MKR به کاهش نرخ پس انداز رای دهند تا تقاضا کاهش یابد که باعث کاهش قیمت می شود. اگر قیمت DAI زیر یک دلار باشد، دارندگان MKR باید به افزایش نرخ پسانداز رای دهند تا تقاضا برای نگهداری DAI افزایش یابد و در نتیجه باعث افزایش قیمت شود.
چرا رمزارز MKR ارزش دارد؟
با افزایش استفاده از پروتکل میکر، ارزش رمزارز MKR نیز افزایش می یابد. زیرا عرضه MKR زمانی که سیستم به خوبی کار میکند کاهش مییابد و زمانی که سیستم ضعیف اداره میشود، افزایش مییابد. با این حال، نکته قابل توجه برای سرمایه گذاران این است که هیچ محدودیتی در تعداد کل توکن های موجود وجود ندارد. توکن های MKR در دو سناریو ایجاد یا نابود می شوند که توسط فرایندی به نام "حراج (auctions)" کنترل می شوند.
اگر سیستم میکر همانطور که در نظر گرفته شده است کار کند، باید از کاربرانی که رمزارزها را در سیستم قفل می کنند تا DAI ایجاد کنند، هزینه دریافت کند. هنگامی که هزینه های جمع آوری شده از مقدار معینی که توسط دارندگان MKR تعیین شده است فراتر رود، سیستم میکر برای فروش DAI اضافی حراجی برگزار می کند. این DAI اضافی باید با ارز دیجیتال MKR خریداری شود. این فرآیند به عنوان حراج مازاد شناخته می شود. پس از پایان حراج، MKRهای استفاده شده سوزانده می شوند و کل عرضه این رمزارزکاهش می یابد. کاهش عرضه قیمت توکن MKR را افزایش می دهد.
خرید ارز دیجیتال میکر در ایران
برای خرید میکر، مانند خرید سایر رمزارزها، به یک صرافی ارز دیجیتال نیاز خواهید داشت. صرافی ارزینجا یکی از معتبرترین صرافیهای ارز دیجیتال در ایران است که با ارائه خدماتی همچون کیف پول داخلی، قابلیت تبدیل، پشتیبانی فعال، امنیت بالا و کارمزدهای مناسب می تواند انتخاب مناسبی برای خرید رمزارز میکر باشد.
امنیت یکی از مهمترین عواملی است که باید در هنگام خرید رمزارزها در نظر بگیرید. صرافی هایی که امنیت بالایی دارند، از پروتکل های امنیتی پیشرفته برای محافظت از دارایی های کاربران خود استفاده می کنند. صرافی ارزینجا از پروتکل های امنیتی پیشرفته مانند احراز هویت دو عاملی (2FA) و کیف پول های سرد (cold wallet) استفاده می کند تا از دارایی های کاربران خود محافظت کند.
همچنین میزان کارمزدها یکی از عواملی است که می تواند تأثیر زیادی بر سود شما داشته باشد. صرافی هایی که کارمزدهای مناسبی دارند، می توانند به شما کمک کنند تا سود بیشتری از سرمایه گذاری خود کسب کنید. صرافی ارزینجا کارمزدهای مناسبی برای خرید و فروش رمزارز میکر ارائه می دهد. همچنین با استفاده از قابلیت تبدیل ارزینجا می توانید رمزارزهای مختلف را به یک دیگر تبدیل نمایید و از پرداخت کارمزدهای اضافی خودداری کنید. علاوه بر این ها می توانید با استفاده از "کیف من" ارزینجا، رمزارزهای خود را بدون هزینه ای در یک فضای کاربری خصوصی و امن ذخیره نمایید.
کیف من، کیف پول امن و رایگان ارزینجا
کیف من، کیف پول حضانتی ارزینجا است که به شما امکان میدهد ارزهای دیجیتال خود را بهصورت ایمن و مطمئن ذخیره کنید. این کیف پول از الگوریتمهای رمزنگاری پیشرفته برای حفاظت از داراییهای شما استفاده میکند و همچنین بهصورت خودکار پشتیبانگیری میشود تا در صورت بروز هرگونه مشکلی، داراییهای شما در امنیت باشند.
استفاده از کیف من کاملاً رایگان است. شما میتوانید بدون پرداخت هیچ هزینهای، ارزهای دیجیتال خود را در این کیف پول ذخیره و مدیریت کنید. این کیف پول دارای رابط کاربری ساده و کاربرپسندی است که استفاده از آن را برای همه افراد آسان میکند. شما میتوانید بهراحتی ارزهای دیجیتال خود را به آن اضافه کنید، آن ها را برداشت و یا مدیریت کنید. برای شروع کار با کیف من، کافی است در صرافی ارزینجا ثبتنام و احراز هویت کنید. سپس میتوانید از طریق حساب کاربری خود، به کیف من دسترسی پیدا کنید. کیف من، انتخابی امن و مطمئن برای ذخیره ارزهای دیجیتال شما است.
کیف پول های رمزارز میکر
کیف پول های میکر به دو دسته تقسیم می شوند: کیف پول های گرم و کیف پول های سرد.
کیف پول های گرم
کیف پول های گرم کیف پول هایی هستند که به اینترنت متصل هستند. استفاده از این کیف پول ها راحت تر از کیف پول های سرد است، اما نسبتا امنیت کمتری دارند. برخی از کیف پول های گرم محبوب برای میکر عبارتند از:
- کیف پول میکر (Maker Wallet) یک کیف پول رسمی برای میکر است که توسط تیم این پلتفرم توسعه یافته است. این کیف پول از امنیت بالایی برخوردار است و به کاربران امکان می دهد تا در سیستم حاکمیت میکر مشارکت داشته باشند.
- کیف پول متامسک (MetaMask) یک کیف پول محبوب برای ارزهای مبتنی بر اتریوم است که از میکر نیز پشتیبانی می کند. این کیف پول از امنیت بالایی برخوردار است و به کاربران امکان می دهد تا از چندین شبکه بلاکچین استفاده کنند.
- کیف پول تراست ولت (Trust Wallet) یک کیف پول محبوب برای اتریوم است که از میکر نیز پشتیبانی می کند. این کیف پول از امنیت بالایی برخوردار است و رابط کاربری زیبا و کاربرپسندی دارد.
کیف پول های سرد
کیف پول های سرد کیف پول هایی هستند که به اینترنت متصل نیستند. این کیف پول ها امنیت بیشتری نسبت به کیف پول های گرم دارند، اما دسترسی به آنها دشوارتر است. برخی از کیف پول های سرد محبوب برای ارز دیجیتال میکر عبارتند از:
- Ledger Nano X یک کیف پول سخت افزاری است که از میکر نیز پشتیبانی می کند. این کیف پول از امنیت بالایی برخوردار است و از چندین شبکه بلاک چین پشتیبانی می کند.
- Trezor Model T از یک سخت افزار ایمن و یک نرم افزار امنیتی پیشرفته برای محافظت از دارایی های شما استفاده می کند. این کیف پول از ویژگی هایی مانند احراز هویت دو عاملی (2FA) و رمزگذاری 256 بیتی استفاده می کند تا از دسترسی غیرمجاز به دارایی های شما جلوگیری کند.
مزایا میکر دائو
میکردائو یکی از اولین پروژه های دیفای است و هنوز هم دارای یکی از بالاترین سطوح ارزش کل قفل شده (TVL) درمیان برنامه های دیفای دیفای است.
دای پیشروترین استیبل کوین غیرمتمرکز، بدون مجوز و بدون اعتماد است که با حدود 5.3 میلیارد دلار در گردش، نقش مهمی در اکوسیستم دیفای اتریوم ایفا می کند. برای هر کسی که به دنبال تراکنش با یک استیبل کوین بدون دخالت شخص ثالث است، دای یک انتخاب برتر است. اکنون بیش از 400 اپلیکیشن و صرافی از دای استفاده میکنند و این استیبل کوین یکی از 3 رمزارز برتر برای انجام معامله در پلتفرم های دیفای است.
معایب میکر دائو
سقوط تاریخی قیمت اتر در مارس 2020 و ازدحام شبکه پس از آن ثابت کرد که میکر دارای خطرات سیستماتیک است. این سیستم اساساً آنطور که در نظر گرفته شده بود عمل نکرد و به برخی از کاربران اجازه داد تمام وثیقه خود را از دست بدهند.
انتشار مجدد MKR پس از سقوط ماه مارس 2020، ارزش MKR که سالها انباشته شده بود را از بین برد و همچنین امکان کاهش ارزش MKR در آینده را نیز نشان داد.
شفافیت مقرراتی در مورد توکن MKR وجود ندارد، اما تحت آزمایش هاوی (Howey) ایالات متحده، این رمزارز به عنوان یک اوراق بهادار در نظر گرفته شود.
در اقدامی برای کاهش وابستگی صرفاً به اتر، میکر اکنون چندین دارایی را به عنوان وثیقه می پذیرد، از جمله استیبل کوین ها و دارایی های متمرکز. معرفی وثیقه متمرکز ممکن است نوسان قیمت را کاهش دهد اما می تواند موجب سانسور نیز شود.
از آنجایی که ثبات DAI مبتنی بر وثیقهسازی بیش از حد و مکانیسمهای تشویقی در سیستم میکر است، این سیستم نوسانات بیشتری را نسبت به همتایان خود با پشتوانه فیات نشان میدهد و به ندرت دقیقاً با 1 دلار معامله میشود، در حالی که به دلیل الزامات وثیقهگذاری بیش از حد، کارایی سرمایه کمتری دارد.