
به گزارش ارزینجا و به تقل از Cryptopolitan، چین فهرستی از محصولات ساخت آمریکا را که از تعرفههای ۱۲۵ درصدی معاف شدهاند، تهیه کرده است. این کشور بهصورت محتاطانه برخی از کالاهای آمریکایی، از جمله نیمهرساناها و داروها را از این تعرفهها معاف کرده تا در میانه تنشهای تجاری از صنایع خود حمایت کند. در همین حال، مقامات چین بهصورت خصوصی شرکتها را از این معافیتها مطلع کردهاند تا ضمن حفاظت از صنایع داخلی، از عقبنشینی علنی در برابر فشارهای آمریکا پرهیز کنند. این معافیتهای تعرفهای بهویژه برای کالاهای “غیرقابلجایگزین” اِعمال شده تا فشار بر بخشهای فناوری و بهداشت و درمان چین کاهش یابد، بدون آنکه امتیازات گستردهای به طرف آمریکایی داده شود.
اطلاعرسانی غیرعلنی به شرکتها
در ادامه، چین بهصورت محرمانه به شرکتها اطلاع داده که برخی محصولات ساخت آمریکا از تعرفههای تلافیجویانه ۱۲۵ درصدی معاف شدهاند. این تعرفهها برای محافظت از تولیدکنندگان چینی در برابر پیامدهای درگیری تجاری با واشنگتن طراحی شده بودند. لازم به ذکر است که منابع آگاه به موضوع گزارش دادهاند که این معافیتها بهصورت غیرعلنی به شرکتها ابلاغ میشود. علاوه بر این بر اساس گزارش اختصاصی رویترز در روز چهارشنبه، مقامات چینی این معافیتها را بهصورت عمومی اعلام نکردهاند. به نظر میرسد که پکن بدون آنکه بهنظر بیاید در برابر تعرفههای ایالات متحده تسلیم شده است، قصد دارد تا فشار اقتصادی بر کشور را کاهش دهد. بر این اساس، دو فرد مطلع از این موضوع اظهار داشتند که فهرست محصولات معافشده از تعرفهها بهصورت خصوصی به شرکتها اعلام میشود. بسیاری از این شرکتها که به فناوریهای آمریکایی وابسته هستند، پیشتر برای دریافت معافیت لابی کرده بودند.
معافیتهای پیشین چین و فهرست جدید

پیش از ۲۷ آوریل، چین بهصورت علنی معافیتهای تعرفهای را برای گروه محدودی از کالاهای وارداتی، از جمله داروها، میکروچیپها و موتورهای هواپیما، اِعمال کرده بود. با این حال، وجود یک فهرست غیرعلنی از کالاهای آمریکایی که واجد شرایط معافیت هستند، تا پیش از این گزارش نشده بود. یکی از منابع که در یک شرکت دارویی فعال در زمینه واردات داروهای آمریکایی کار میکند، اظهار داشت که دولت منطقه پودونگ شانگهای روز دوشنبه با آنها تماس گرفته و درباره فهرست جدید معافیتها اطلاعرسانی کرده است.
این منبع همچنین تأکید کرد که شرکت آنها که برای دریافت معافیت تلاش کرده بود، بهشدت به فناوریهای ساخت ایالات متحده وابسته است. او افزود: “ما هنوز به بسیاری از فناوریهای آمریکایی نیاز داریم.» فرد دیگری نیز گفت که به برخی شرکتها دستور داده شده تا با مقامات تماس بگیرند و بررسی کنند که آیا کالاهای وارداتی آنها واجد شرایط معافیت تعرفهای هستند یا خیر. بر اساس گزارش ۲۵ آوریل والاستریت ژورنال (WSJ) که به یک خبر مالی از رسانه چینی کایجینگ استناد کرده بود، چین تعرفههای حداقل هشت دسته از نیمهرساناهای ساخت ایالات متحده را حذف کرده است. این خبر بعداً حذف شد، اما واردکنندگان، این تغییرات را به والاستریت ژورنال تأیید کردند.
در ادامه، یک شرکت مستقر در شنژن نیز در پلتفرم ویچت معافیتهای جدید را منتشر کرد و تصاویری از پایگاه داده گمرکی ارائه داد که نشان میداد نرخ تعرفه برخی تراشههای آمریکایی به صفر درصد رسیده است.
آیا آمریکا و چین در حال مذاکره هستند؟

اقدامات پشتپرده پکن و واشنگتن ممکن است نشاندهنده آغاز مذاکرات یا برنامهریزی برای آن باشد. گفتنی است در اواسط ماه آوریل، چین اعلام کرد تا زمانی که ایالات متحده تعرفههای ۱۴۵ درصدی خود را لغو نکند، به مبارزه ادامه خواهد داد. با این حال، تنها چند هفته بعد، “دونالد ترامپ”، رئیسجمهور ایالات متحده، اظهار داشت که در نظر دارد این تعرفهها را بهطور “قابلتوجهی” کاهش دهد، اما نه بهطور کامل. ترامپ همچنین روز سهشنبه گفت که معتقد است توافق تجاری با چین ممکن است، اما تأکید کرد که این توافق باید عادلانه باشد. با این حال، پکن هیچ اشارهای به عقبنشینی از افزایش تعرفههای خود نکرده و گزارشها درباره مذاکرات رسمی را رد کرده است.
دولت چین عمدتاً رویکردی “سرسختانه” اتخاذ کرده و هرگونه مذاکره رسمی را تکذیب نموده است. در همین راستا، یکی از کاربران در پلتفرم X نوشت: “فکر میکردند جنگهای تجاری آسان است. اما وقتی دو کشور به هم وابسته هستند، جنگ واقعی بر سر این است که کدامیک با ظرافت بیشتری عقبنشینی کند.”
بررسی تأثیرات تعرفهها در شیامن
در شهر بندری شیامن در جنوب شرقی چین، مقامات دولتی پرسشنامههایی را میان شرکتهای فعال در بخشهای نساجی و نیمهرسانا توزیع کردهاند. این پرسشنامهها درباره محصولات تجاری با ایالات متحده و برآورد تأثیر تعرفهها بر عملیات تجاری شرکتها پرسشهایی مطرح کردهاند. این اقدام نشاندهنده تلاش چین برای ارزیابی دقیق پیامدهای تعرفهها و تدوین سیاستهای حمایتی است.
حمایت هدفمند بهجای امتیازات گسترده

گفتوگوها در شبکههای اجتماعی چین و نظرات کارشناسان نشان میدهد که چین بهجای معافیتهای گسترده، به ارائه حمایتهای هدفمند به تولیدکنندگان خود روی آورده است. در همین راستا، تمرکز معافیتهای تعرفهای بر کالاهای “غیرقابلجایگزین” است که در بخشهای فناوری و دارویی کاربرد دارند. “نیک مارو”، اقتصاددان ارشد آسیا در واحد اطلاعات اکونومیست، اظهار داشت که چین برای حفاظت از منافع اقتصادی خود به این معافیتها نیاز دارد، نه بهعنوان نشانهای از تمایل به توافق زودهنگام. او همچنین افزود: “اعمال تعرفههای بالاتر بر این کالاها میتوانست آسیب جدی به صنعت فناوری چین وارد کند. این معافیتها یک ضرورت اجتنابناپذیر هستند.”