
به گزارش ارزینجا و به نقل از Cointelegraph، ” ویتالیک بوترین “، یکی از بنیانگذاران اتریوم (ETH)، اکنون از مجوزهای متنباز (Open Source) با رویکرد ” کپیلفت (CopyLeft) ” حمایت میکند. او بر این باور است که این نوع مجوزها بهتر میتوانند نوآوری آزاد را در شرایطی که صنعت رمزارزها بیش از پیش رقابتی و منفعتطلبانه شده است، ترویج دهند.
تغییر نگرش بوترین نسبت به مجوزهای متنباز
بوترین روز دوشنبه (7 جولای) در یادداشتی تازه منتشرشده در وبلاگ خود اعلام کرد که پیشتر طرفدار ” رویکرد باز و آزاد ” در مجوزهای نرمافزاری بوده است. رویکردی که اجازه میدهد تا همه افراد بهصورت رایگان کد منبع را به اشتراک بگذارند. اما اکنون تمایل بیشتری به مجوزهای ” کپیلفت ” پیدا کرده است. تفاوت جزئی میان این دو در آن است که مجوزهای باز و آزاد به عموم مردم اجازه میدهند تا فایلهای کد منبع را آزادانه تغییر داده یا توزیع کنند، در حالی که مجوزهای کپیلفت نیز همین اجازه را میدهند اما استفادهکننده را موظف میکنند تا هرگونه اثر مشتقشده از آن کد را نیز به صورت متنباز منتشر کند.
نگرش انتقادی بوترین به حقوق مالکیت فکری
بوترین در این یادداشت نوشته است: ” من به طور کلی با حق نشر و ثبت اختراع از منظر فلسفی مخالف هستم. ” وی در ادامه افزود: ” من با این ایده مخالف هستم که اگر دو نفر بهصورت خصوصی اطلاعاتی را با هم به اشتراک بگذارند، بتوان آن را جرم علیه شخص ثالث تلقی کرد که نه در تماس با آنها است و نه از این تعامل اطلاعی دارد. “
واقعگرایی عملی در پذیرش کپیلفت
وی تأکید کرد که دلیل اصلی گرایش او به کپیلفت، همهگیر شدن استفاده از کدهای متنباز است. و اینکه ” ترغیب شرکتها به استفاده از آن، اکنون بسیار عملیتر شده است. ” البته بوترین اذعان دارد که استفاده از مجوزهای کپیلفت ممکن است در برخی موارد بسیار محدودکننده یا حتی تحمیلی باشد. بهویژه در شرایطی که کد منبع بهطور عمومی منتشر نمیشود اما طبق مجوز باید به اشتراک گذاشته شود.
کاهش روحیه همکاری در دنیای رمزارزها

خالق اتریوم به تغییر فضا رمزارزها اشاره کرد و گفت این فضا اکنون بیش از گذشته رقابتی و فرصتطلبانه شده و همین موضوع، ایدهآلهای پیشین در زمینه اشتراکگذاری داوطلبانه کد را تضعیف کرده است. او نوشت: ” فضا رمزارز بهویژه بهصورت فزایندهای رقابتی و منفعتطلب شده و ما کمتر از قبل میتوانیم بر روی اشتراکگذاری داوطلبانه کارها حساب باز کنیم. “
اجبار به همکاری و انتشار کد از طریق کپیلفت
به گفته او، دیگر نمیتوان تنها به اشتراکگذاری داوطلبانه اکتفاء کرد و این رفتار باید با ” قدرت سخت ” همراه شود. به این معنا که دسترسی به بخشی از کد، تنها به کسانی داده شود که حاضر به انتشار کد خود هستند. وی افزود که مجوزهای کپیلفت باعث نوعی اجبار در همکاری میشوند و اطمینان میدهند که نوآوری به نفع کل جامعه است، نه فقط تعداد محدودی از بازیگران با کدهای بسته.
تقویت بهرهبرداری جمعی از طریق کپیلفت
بوترین در پایان یادداشت خود نوشت که کپیلفت موجب ایجاد ” مخزنی بزرگ از کدها و دیگر محصولات خلاقانه ” میشود. آنها فقط در صورتی استفاده قانونی دارند که کاربران حاضر به اشتراکگذاری کد منبع ساختههای خود باشند. او نوشت: ” بنابراین، کپیلفت را میتوان به عنوان روشی کاملاً گسترده و بیطرفانه برای تشویق به گسترش بیشتر دانست. روشی که مزایای سیاستهای مشابه را دارد بدون آنکه بسیاری از معایب آنها را داشته باشد. “
وی تأکید کرد که تشویق به استفاده از Open Source زمانی بیشترین ارزش را دارد که نه غیرواقعی باشد و نه تضمینشده. و اینکه مزایای کپیلفت امروز بسیار بیشتر از پانزده سال پیش است. در همین راستا، ” آدام کوکرن “، سرمایهگذار حوزه کریپتو نیز با بوترین همنظر بود. او نوشت: ” در برخی موارد خاص، کپیلفت ممکن است مشکلاتی ایجاد کند، اما بهطور کلی با این فلسفه موافق هستم. “