
به گزارش ارزینجا و به نقل از Cryptopolitan، بازارهای جهانی در سال ۲۰۲۵ رشد قابلتوجهی را تجربه کردهاند؛ آن هم در شرایطی که ” دونالد ترامپ “، رئیس جمهور ایالات متحده بار دیگر از اِعمال تعرفههای جدید تجاری سخن گفته است. در همین حال، شاخص جهانی MSCI به رکوردی تازه رسید و این رشد بهویژه در اروپا بسیار چشمگیر بود. بر این اساس، کشورهای یونان، لهستان و جمهوری چک بیشترین بازدهی را در بین بازارهای جهانی ثبت کردند. در آسیا، کره جنوبی پیشتاز بود، در حالی که تایلند و ترکیه عملکردی بسیار ضعیف داشتند.
رکوردشکنی بازارهای سهام جهانی با وجود تهدید تعرفهای ترامپ
در حالی که ترامپ بار دیگر از کاخ سفید درباره اِعمال تعرفهها هشدار میدهد، بازارهای جهانی بیتفاوت باقی ماندهاند. سرمایهگذاران نیز قبلاً این حرفها را شنیده و این بار هم دست به فروش داراییهای خود نزدهاند. به گزارش CNBC، شاخص MSCI All Country World Index که بیش از ۲۵۰۰ سهام جهانی را پوشش میدهد، از ابتدای سال نزدیک به ۱۰ درصد رشد کرده و در روز ۴ جولای به بالاترین سطح تاریخی خود رسیده است. گفتنی است که یونان با رشد نزدیک به ۶۰ درصد، لهستان با ۵۶ درصد و جمهوری چک با ۵۲ درصد، همگی از ایالات متحده با رشد حدود ۷ درصدی جلو زدهاند.
اوجگیری اروپا در مقابل رشد کُند بازار ایالات متحده
رشد بازار سهام یونان نتیجه ترکیبی از رونق بانکی، بهبود اقتصادی و ورود گردشگران بوده است. ” گابریل سَکس “، مدیر بازارهای نوظهور در شرکت اَبردین گفت که یونان در اروپای شرقی پیشتاز بوده و دلیل آن بازسازی اقتصادی، اصلاح نظام بانکی و فصل موفق گردشگری است. افزون بر این، بازپرداخت زودهنگام بدهیهای کمک مالی و مدیریت بودجهای مناسب دولت یونان، اعتماد سرمایهگذاران را تقویت کرده است.
” جورج افستاتوپولوس ” از شرکت فیدلیتی اینترنشنال نیز اظهار داشت که بانکهای یونان در وضعیت مطلوبی هستند و همین عامل میتواند رشد بازار سهام این کشور را ادامهدار کند. از طرفی، لهستان و جمهوری چک نیز با عملکرد قوی در رتبههای بعدی قرار گرفتند. از میان ده بازار برتر جهان از نظر بازدهی، هشت بازار در اروپا قرار دارند. به جز یونان، لهستان و چک، کشورهای اسپانیا، ایتالیا و آلمان نیز عملکردی بسیار قوی داشتهاند.
در ادامه، ” مایکل فیلد “، تحلیلگر ارشد بازار سهام منطقه اروپا، خاورمیانه و آفریقا در شرکت مورنینگ استار گفت که روند ” فروش آمریکا ” در آغاز سال و بهبود آمار اقتصادی اروپا موجب ورود سرمایه به این قاره شده است. ” میشل گیبلی “، مدیر تحقیقات بینالمللی در شرکت شواب نیز اضافه کرد که کنار گذاشتن سیاستهای ریاضتی توسط آلمان، به رشد اقتصادی این کشور کمک کرده است.
عملکرد مطلوب بانکها و صنایع دفاعی اروپا

سهام بخشهای دفاعی و بانکی اروپا با عملکردی قوی، کمتر از تهدیدهای تعرفهای ایالات متحده آسیب میبینند. در این راستا، ” مارک موبیوس “، رئیس صندوق سرمایهگذاری Mobius Emerging Opportunities نیز تأکید کرد که این بخشها در برابر سیاستهای تجاری ترامپ امنتر هستند و همچنان بازدهی خوبی دارند. در ایالات متحده اما بازار در اوایل سال تحت فشار پیامهای متناقض اقتصادی ترامپ قرار گرفت. هرچند شاخصهای S&P 500 و نزدک در میانه سال دوباره رشد کرده و به رکورد جدیدی دست یافتند. بااینحال، رشد کلی آنها همچنان در مقایسه با اروپا اندک است.
رشد نابرابر بازارهای آسیایی؛ جهش کرهجنوبی و سقوط تایلند
بازارهای آسیا وضعیت متفاوتی دارند. گفتنی است که کره جنوبی یکی از معدود نقاط روشن آسیا است که بیش از ۳۰ درصد از ابتدای سال رشد داشته است. این در حالی است که ترامپ تعرفه ۲۵ درصدی بر صادرات کشور مذکور وضع کرده و در داخل کشور نیز تنشهای سیاسی جریان دارد. ” دنیل یو “، استراتژیست جهانی شرکت Yuanta Securities گفت که بازار پیشاپیش این تعرفهها را پیشبینی کرده و آنها را در قیمتها لحاظ کرده است. او همچنین معتقد است اگر مذاکرات تا اول آگوست ادامه یابد، احتمال کاهش تعرفهها وجود دارد.
علاوه بر آن، ” مانیشی رایچادوری “، مدیرعامل Emmer Capital Partners، بیان کرد که صادرکنندگان کرهای ممکن است بتوانند از تعرفهها جان سالم به در ببرند، چراکه خریداران آمریکایی احتمالاً این هزینههای اضافی را میپذیرند. از طرفی، پیروزی ” لی جهمیونگ ” از حزب مخالف در انتخابات زودهنگام ماه ژوئن که جای ” یون سوک یول ” را گرفت، باعث خوشبینی سرمایهگذاران شد. یون پیشتر نیز تلاش کرده بود حکومت نظامی اعلام کند و از قدرت کنار گذاشته شد. در همین حال، ” کای وانگ “، تحلیلگر ارشد شرکت مورنینگ استار گفت که صنایعی چون کشتیسازی و تولید چیپهای هوش مصنوعی (AI) با پهنای باند بالا، رشد کره جنوبی را حمایت کردهاند.
چین، تایلند و ترکیه در سایه تهدیدهای تعرفهای ترامپ

بازار سهام چین با وجود آنکه همچنان در تیررس تعرفههای رئیس جمهور ایالات متحده قرار دارد، امسال بیش از ۱۷ درصد رشد کرده. در این حال، ” استیون سون “، رئیس تحقیقات در شرکت HSBC Qianhai Securities، گفت که سرمایهگذاران انتظار دارند تا یوان چین (CNY) تقویت شود. مضاف بر آن سودآوری شرکتها افزایش یابد و سیاستهای حمایتی به اجراء گذارده شوند. بااینحال، هشدار داد که هیچ بسته محرک بزرگی در راه نیست و فشار بر رشد اقتصادی چین باقی میماند.
در مقابل، تایلند در انتهای جدول عملکرد بازارها قرار دارد. بازار این کشور در سال ۲۰۲۵ بیش از ۱۳ درصد اُفت کرده که ناشی از بحرانهای سیاسی، ضعف صنعت گردشگری و تعرفههای ایالات متحده بر قطعات خودرو است که صادرات تایلند را تحت تأثیر قرار دادهاند. سَکس افزود که این کشور هنوز در حال تلاش برای خروج از رکود ناشی از دوران کرونا است.
در ردهای بالاتر از تایلند، ترکیه قرار دارد. نرخ تورم بالا، فرار سرمایه و سرکوب سیاسی همچنان سرمایهگذاران را فراری میدهد. سَکس گفت که امیدها به بهبود ترکیه زمانی از بین رفت که شهردار استانبول بازداشت شد. موبیوس نیز اضافه کرد که سقوط نزدیک به ۱۳ درصدی ارزش لیر ترکیه (TRY) در برابر دلار آمریکا (USD)، اوضاع را بدتر کرده است.