
به گزارش ارزینجا و به نقل از Cryptopolitan، چین با فشار فزایندهای از سوی اقتصاددانان برجسته و مشاوران سیاستی مواجه شده تا استفاده از استیبل کوینها (Stablecoin) را برای پرداختهای فرامرزی بررسی کند. این در حالی است که ایالات متحده تلاشهای خود برای تقویت سلطه جهانی دلار آمریکا (USD) از طریق نوآوریهای رمزارزی را شدت بخشیده است. اگرچه چین همچنان ممنوعیتی گسترده بر فعالیتهای مرتبط با رمزارزها اِعمال میکند، اظهارنظرهای اخیر مقامات ارشد بانک مرکزی چین (PBOC) بار دیگر بحث درباره استیبل کوینها را زنده کرده است. داراییهای دیجیتالی که معمولاً به ارزهای فیات مانند دلار آمریکا متصل هستند.
در همین راستا، ” پان گونگشنگ “، رئیس بانک مرکزی چین، بهتازگی تأکید کرده که استیبل کوینها میتوانند ” امور مالی بینالمللی را دگرگون کنند “، بهویژه در فضایی ژئوپلیتیکی که سیستمهای سنتی پرداخت در برابر تحریمها آسیبپذیر شدهاند. او در جریان ” فروم لوژیازویی ” در ماه ژوئن، بر اهمیت راهاندازی زیرساختهای جایگزین برای کاهش چنین ریسکهایی تأکید کرد. همچنین، ” ژو شیاوچوان “، رئیس پیشین بانک مرکزی چین، در همین رویداد هشدار داد که استیبل کوینهای متصل به دلار آمریکا ممکن است به تقویت دلارسازی منجر شوند. در عین حال، برخی دیگر از مقامات ایده توسعه استیبل کوینهای مبتنی بر یوان چین (CNY) را برای تقویت هدف چین در بینالمللیسازی ارز ملی خود مطرح کردند.
فشار ایالات متحده و بازنگری چین در سیاستهای رمزارزی
تمرکز مجدد چین بر استیبل کوینها همزمان با آن است که ایالات متحده برنامه دیجیتال دلاری خود را گسترش داده است. تنها ساعاتی پیش از سخنرانی مقامات چینی در ” فروم لوژیازویی “، مجلس سنا ایالات متحده یک لایحه مهم برای قانونگذاری استیبل کوینها را تصویب کرد. این امر پیروزی بزرگی برای صنعت رمزارز و راهبرد دارایی دیجیتال دولت ” دونالد ترامپ “، رئیس جمهور ایالات متحده محسوب میشود.
در همین حال، ” اسکات بسنت “، وزیر خزانهداری ایالات متحده، حمایت خود را با این ادعا تقویت کرد که استیبل کوینها میتوانند نقش USD را تقویت کنند نه تضعیف. او به اعتماد بالاتر نسبت به نظارت مقرراتی ایالات متحده در مقایسه با ارزهای دیجیتال متمرکز مانند یوان دیجیتال اشاره کرد. در حالی که استیبل کوینها بهدلیل سرعت و هزینه پایین در پرداختهای فرامرزی در حال گسترش هستند، پیشبینی میشود که عرضه آنها تا سال ۲۰۳۰ به رقم ۳.۷ تریلیون دلار برسد. گفتنی است که اکثر آنها نیز با دلار آمریکا و اوراق خزانه کوتاهمدت پشتیبانی میشوند.
هنگکنگ؛ سکوی پرتاب آزمایشی استیبل کوینهای چین

در گذشته، پکن رمزارزها را تهدیدی برای کنترل سرمایه و ثبات مالی میدانست. اما اکنون کارشناسان این حوزه، فرصت حیاتی جدیدی را مشاهده میکنند. در این میان، ” رابین زینگ “، اقتصاددان ارشد چین در مورگان استنلی، توضیح داد که استیبل کوینها ارزهای جدیدی نیستند بلکه کانالهای توزیع جدیدی برای ارزهای موجود هستند. او تأکید کرد که چین باید به توکنیزهکردن ارز ملی خود روی آورد تا رقابتپذیر باقی بماند.
زینگ و دیگر کارشناسان پیشنهاد دادهاند که هنگکنگ در این حال میتواند بهعنوان محیط آزمایشی قانونگذاری برای استیبل کوینهای مبتنی بر یوان و در حوزه خارج از مرزهای سرزمین اصلی چین عمل کند. هنگکنگ پیش از این، چهارچوب حقوقی ویژهای برای استیبل کوینهای متصل به ارزهای فیات تدوین کرده و غولهای فناوری مانند JD.com و گروه Ant نیز ظاهراً در حال آمادهسازی درخواست مجوز هستند.
” شِن جیانگوانگ “، اقتصاددان ارشد JD.com نیز هشدار داده که اگر چین وارد عرصه استیبل کوینها نشود، در رقابت جهانی عقب خواهد ماند. مؤسس این شرکت، ” ریچارد لیو “، گفته هدف آنها کاهش ۹۰ درصدی هزینههای پرداختهای فرامرزی و رساندن زمان تسویه حساب به کمتر از ۱۰ ثانیه با استفاده از استیبل کوینها است. در همین راستا، شرکت ” .Zhejiang China Commodities City Group Co ” که بزرگترین بازار عمدهفروشی جهان را اداره میکند نیز اعلام کرده قصد دارد تا از طریق اخذ مجوز وارد این حوزه شود.
راهبرد دوگانه چین برای دیجیتالیسازی ارز ملی

تلاشهای کنونی چین برای راهاندازی ارز دیجیتال با چالشهایی روبهرو بوده است. یوان دیجیتال که پشتوانه دولتی دارد، تاکنون با استقبال محدودی مواجه شده است. در همین حال، پروژه فرامرزی mBridge با همکاری چند بانک مرکزی، پس از خروج بانک تسویه بینالمللی (BIS) بهدلیل نگرانی از استفاده این سامانه برای دور زدن تحریمها، با عدم قطعیت مواجه شده است.
با وجود این موانع، پان گونگشنگ از تأسیس مرکز بینالمللی یوان دیجیتال در شانگهای خبر داد و این نشان میدهد که پکن همچنان جاهطلبیهایی در حوزه داراییهای دیجیتال دارد. برای پیشبرد این اهداف، کارشناسان یک استراتژی دوگانه را پیشنهاد میدهند. بر این اساس، ” لی یانگ “، رئیس مؤسسه ملی مالی و توسعه، اظهار کرد که چین باید ضمن گسترش زیرساختهای سنتی مانند سیستم پرداخت بینبانکی CIPS و توافقهای سوآپ ارزی، از توانمندیهای هنگکنگ برای آزمایش استیبل کوینهای مبتنی بر یوان بهره بگیرد.
به گزارش بلومبرگ اینتلیجنس، تلاشهای هنگکنگ در زمینه استیبل کوین میتواند برای پکن به جایگزینی جهت دور زدن SWIFT تبدیل شود و در کنار پروژههایی چون CIPS و mBridge قرار گیرد. بااینحال، چالشها همچنان پابرجا است. در حال حاضر نیز استیبل کوینها بیشتر در ترید رمزارزها استفاده میشوند تا در تجارت جهانی. افزون بر این، ابهاماتی در خصوص اینکه آیا این داراییها بهعنوان ارز یا ابزار مالی شناخته میشوند، وجود دارد.
موانع موجود و امید به اصلاحات ساختاری
در ادامه، ” اسوار پراساد “، استاد دانشگاه کرنل و نویسنده کتاب ” آینده پول “، هشدار داد که استیبل کوینهای متصل به یوان بدون اصلاحات عمیقتر با مشکل مواجه خواهند شد. او گفت: ” تا زمانی که بازارهای یوان داخلی و خارجی یکپارچه نشوند، این استیبل کوینها نمیتوانند جایگاه مؤثری کسب کنند. ” بااینحال، او همچنین معتقد است که این استیبل کوینها میتوانند جرقهای برای اصلاحات باشند و چین را به سمت سیاستهای بازاریتر سوق دهند. در شرایطی که ایالات متحده جایگاه خود را در رقابت جهانی ارزهای دیجیتال تثبیت میکند، چین اکنون در نقطهای حساس قرار دارد. جایی که باید تصمیم بگیرد نظارهگر بماند یا با جسارت وارد آینده مالی جهانی از مسیر نوآوری در استیبل کوینها شود.
دیدگاهتان را بنویسید