
به گزارش ارزینجا و به نقل از cryptopolitan، تنشهای تجاری میان ایالات متحده و چین با اِعمال تعرفههای تلافیجویانه تشدید شده و یوان (CNY) به شدت سقوط کرده است. در همین حال یوان چین به پایینترین سطح خود از سال ۲۰۰۷ رسید؛ پکن اقدامات اقتصادی اضطراری را در پی کاهش تقاضای داخلی برنامهریزی کرده است. چین همچنین شکایتی به سازمان تجارت جهانی ارائه داد و از تلافی اقتصادی در بخش خدمات هشدار داد، در حالی که تعرفههای ایالات متحده بر کالاهای چینی به ۱۲۵ درصد رسیده است.
یوان به پایینترین سطح ۱۸ سال اخیر رسید
اصطکاک میان دو اقتصاد بزرگ جهان پس از آن شدت گرفت که چین و ایالات متحده تعرفههای تلافیجویانهای بر تمامی واردات یکدیگر وضع کردند. “دونالد ترامپ”، رئیسجمهور ایالات متحده، روز چهارشنبه پس از آنکه پکن اعلام کرد تعرفههای خود را بر کالاهای آمریکایی ۵۰ درصد بالا برده است، تعرفهها بر کالاهای چینی را به ۱۲۵ درصد افزایش داد که این امر باعث شد یوان چین به پایینترین سطح خود از سال ۲۰۰۷ سقوط کند. اقدام متقابل پکن، یعنی تعرفهای یکسان ۸۴ درصد بر کالاهای آمریکایی، از روز پنجشنبه اجرایی شد و فوراً بازارهای ارزی را متزلزل کرد.
گفتنی است که یوان چین به ضعیفترین سطح خود در بیش از ۱۸ سال گذشته رسید. همچنین این ارز در پایان معاملات داخلی با نرخ ۷.۳۴۹۸ به ازاء هر دلار آمریکا (USD) بسته شد که پایینترین سطح از دسامبر ۲۰۰۷ است. در این راستا، یوان برونمرزی در حدود ۷.۳۶ در نوسان بود. این کاهش سریع ارزش پس از دو ماه متوالی کاهش تورم در چین رخ داد، بهطوری که قیمتهای مصرفکننده در ماه مارس ۰.۱ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافت. ماه فوریه نیز شاهد اُفت شدیدتر ۰.۷ درصدی بود که به فهرست مشکلات دولت، از جمله کاهش تقاضای داخلی در مواجهه با موانع تجاری، افزود.
نوسانات بازار سرمایه اقدامات اضطراری را برانگیخت

به گفته منابع آگاه، مقامات ارشد چینی روز چهارشنبه نشستی اضطراری برگزار کردند تا درباره تغییرات سیاستی برای حمایت از اقتصاد بحث کنند. در همین حال، انتظار میرود تا پکن حمایت مالی بیشتری را برای جبران خسارات ناشی از کاهش حجم تجارت ارائه دهد. همزمان، بانک خلق چین نرخ میانی را که معیاری است که یوان داخلی میتواند در محدوده ۲ درصدی آن معامله شود، بر روی ۷.۲۰۶۶ به ازاء هر دلار تعیین کرد که این رقم پایینترین سطح از سپتامبر ۲۰۲۳ است. در ادامه، این نرخ، کف پایینتری به میزان ۷.۳۵۰۷ را مجاز کرد که اندکی بالاتر از پایینترین سطح مشاهدهشده در سال گذشته بود. با این وجود، ارزش یوان داخلی و برونمرزی در ماه آوریل بیش از ۱ درصد کاهش یافته است.
افزون بر این، ناظران بازار، تعیین نرخ میانی قویتر از حد انتظار توسط بانک مرکزی را نشانهای دانستند که مقامات نمیخواهند یوان بهطور شدید در جریان رویارویی تجاری با ایالات متحده کاهش یابد. در مورد سایر ارزها نیز باید خاطر نشان شد که دلار آمریکا، ۰.۷ درصد در برابر ین ژاپن (JPY) کاهش یافت و به ۱۴۶.۶۸ رسید و ۰.۶۲ درصد در برابر فرانک سوئیس (CHF) اُفت کرد و در ۰.۸۵۲۲ معامله شد. یورو (EUR) نیز ۰.۳۲ درصد افزایش یافت و به ۱.۰۹۸۵ دلار رسید.
دلار استرالیا (AUD) که اغلب بهعنوان شاخصی برای سلامت اقتصادی چین تلقی میشود، شاهد نوسانات شدیدی بود. در این راستا، ارز مذکور ابتدا ۰.۳۳ درصد کاهش یافت و به ۰.۶۱۳۲ در برابر دلار آمریکا رسید و در اوایل روز تا ۰.۵ درصد اُفت کرده بود. با این حال، تا صبح پنجشنبه، دلار استرالیا پس از لمس پایینترین سطح پنجساله خود در ۰.۵۹۱۰ دلار، ۳.۳ درصد بازگشت داشت.
شکستن کسری تجاری چند میلیارد دلاری
بر اساس دادههای سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۲۴، ارزش کل کالاهای معاملهشده بین دو کشور چین و ایالات متحده به ۶۸۸.۲۸ میلیارد دلار رسید. این رقم ۲۷۵ برابر بیشتر از سطح سال ۱۹۷۹، زمانی که روابط دیپلماتیک برقرار شد و بیش از هشت برابر بزرگتر از سال ۲۰۰۱، زمانی که چین به سازمان تجارت جهانی پیوست، است. گفتنی است که چین همچنان دومین منبع بزرگ واردات و سومین مقصد بزرگ صادرات ایالات متحده است. صادرات کالاهای آمریکایی به چین در سال ۲۰۲۴ نیز ۷ درصد از کل صادرات ایالات متحده را تشکیل داد، در حالی که واردات از چین ۱۳.۸ درصد از کل واردات را شامل شد. از سوی دیگر، چین ۱۴.۷ درصد از کل صادرات خود را به ایالات متحده فرستاد و ۶.۳ درصد از واردات خود را از آن تأمین کرد.
محدودیت تأثیر تعرفههای ایالات متحده و تمرکز احتمالی چین بر خدمات آمریکایی

در این حال، تحلیلگران میگویند تأثیر عملی تعرفهها ممکن است محدود باشد، زیرا چین سالانه حدود ۱۶۰ میلیارد دلار کالا از ایالات متحده وارد میکند و بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار صادر میکند. افزون بر این، “ریک واترز”، مدیر اندیشکده کارنگی چین در سنگاپور، گفت: “فکر نمیکنم از نظر اقتصادی بتوانند همتراز شوند. بنابراین، آنچه تمایل دارند انجام دهند این است که به حوزههای مجاور بروند تا هزینهای را تحمیل کنند.”
چین همچنین میتواند خشم خود را به بخش خدمات ایالات متحده معطوف کند، جایی که شمال در آن برتری نسبی دارد. واشنگتن نیز بهطور مداوم در خدمات مالی، حقوقی و مشاورهای با چین مازاد ثبت میکند. لازم به ذکر است که گزارشی از شورای دولتی چین که روز چهارشنبه منتشر شد، چین را بهعنوان پنجمین بازار بزرگ صادرات خدمات ایالات متحده معرفی کرد. در همین راستا، پکن میتواند با محدود کردن مشارکت شرکتهای آمریکایی در مناقصات دولتی یا محدود کردن همکاری آنها با شرکتهای چینی، فشار را بر ارائهدهندگان خدمات آمریکایی فعال در چین تشدید کند.
کمیسیون چین برای شکایت از ایالات متحده
کمیسیون تعرفه گمرکی چین معتقد است که ترامپ با افزودن تعرفه ۱۲۵ درصدی بر این کشور آسیایی و توقف عوارض بر دیگر حوزههای قضایی، “اشتباهی بر اشتباه دیگر” مرتکب میشود. در بیانیهای که روز چهارشنبه منتشر شد، این کمیسیون از ایالات متحده خواست تا اختلافات را از طریق “گفتوگوی برابر و بر اساس احترام متقابل” حل کند. پکن علاوه بر آن شکایت جدیدی به سازمان تجارت جهانی (WTO) ارائه داد و ایالات متحده را به “زورگویی به چین” متهم کرد. تحلیلگران BCA Research نیز در یادداشتی به مشتریان خود گفتند: “ما معتقدیم پکن این اقدامات تجاری ایالات متحده را چیزی جز اعلام جنگ اقتصادی نمیبیند. مقامات چینی اجازه خواهند داد یوان بهطور قابلتوجهی کاهش یابد. رویارویی ایالات متحده و چین از اینجا تشدید خواهد شد.”
در ادامه، کایل رادا، تحلیلگر در Capital.com، گفت: “به نظر میرسد رئیسجمهور ایالات متحده وقتی با رکود بالقوه، واکنش سیاسی، بازار نزولی نزدیک به سهام و نشانههای اولیه بحران مالی مواجه شد، عقبنشینی کرد.” رادا افزود: “حتی اگر رئیسجمهور ترامپ با شرکاء تجاری معامله کند، آسیبی به بازارها و اقتصاد ایالات متحده وارد شده است که بهبود آن زمان خواهد برد.”