
به گزارش ارزینجا و به نقل از Cryptopolitan، ” اورسولا فوندرلاین “، رئیس کمیسیون اروپا، روز یکشنبه (27 جولای) در اسکاتلند با ” دونالد ترامپ “، رئیس جمهور ایالات متحده دیدار خواهد کرد تا پیش از اِعمال تعرفههای ۳۰ درصدی ایالات متحده بر کالاهای اتحادیه اروپا (EU) از اول آگوست، یک توافق نهایی برای پایان دادن به تنش تجاری را حاصل کند. در این حال، ممکن است ایالات متحده در نهایت به توافقی با تعرفه ۱۵ درصدی رضایت دهد. مشابه توافقهایی که اخیراً با ژاپن و بریتانیا انجام شده است.
آمادهباش اتحادیه اروپا برای پاسخ تلافیجویانه
در ادامه، اگر توافقی حاصل نشود، اتحادیه اروپا بستهای به ارزش ۹۳ میلیارد یورو بهعنوان تعرفههای تلافیجویانه آماده کرده و ممکن است ابزار ضد اجبار خود را فعال کند. این دیدار در پی اعلامیه روز جمعه صورت میگیرد که فوندرلاین در شبکه اجتماعی X اعلام کرد وی و ترامپ برای گفتوگو درباره روابط تجاری فراآتلانتیک و حفظ قدرت آنها توافق کردهاند. رئیس جمهور ایالات متحده پس از ورود به اسکاتلند، این دیدار را تأیید کرد و به خبرنگاران گفت: ” ببینیم آیا میتوانیم توافق کنیم. فکر میکنم شانس ما پنجاه پنجاه باشد. این رقم بزرگی است. “
اتحادیه اروپا زیر فشار تعرفهها و تنش تجاری

تهدید ترامپ به اِعمال تعرفههای سنگین، بروکسل را مجبور به شتاب در مسیر دستیابی به یک توافق چهارچوبی کرده است. گفتوگوها همچنین بهسمت توافق بر سر تعرفه پایه ۱۵ درصد برای کالاهای اروپایی وارداتی به ایالات متحده و در نتیجه جلوگیری از تنش تجاری پیش میرود. مشابه توافقی که دولت ترامپ با ژاپن به امضاء رسانده است.
بر همین اساس، ترامپ در رسانههای اجتماعی این توافق با ژاپن را ” شاید بزرگترین توافقی که تاکنون انجام شده ” توصیف کرده است. اکنون همان توافق به عنوان الگو برای مذاکرات با اروپا مورد استفاده قرار گرفته است. اتحادیه اروپا نیز تلاش میکند از تنش تجاری جلوگیری کند، اما همزمان آماده مقابله است.
ابزارهای مقابله بروکسل در صورت تنش تجاری
گفتنی است، اگر مذاکرات روز یکشنبه بینتیجه بماند، بروکسل آماده پاسخگویی خواهد بود. فهرستی از تعرفههای تلافیجویانه به ارزش ۹۳ میلیارد یورو (حدود ۱۰۹.۴ میلیارد دلار) آماده اجرا است و ممکن است تنها چند روز پس از اقدام ایالات متحده فعال شود. این فهرست نسخههای مختلف قبلی را در یک برنامه جامع برای هدف قرار دادن محصولات آمریکایی تلفیق کرده است.
افزون بر این، اتحادیه اروپا در حال بررسی استفاده از ابزار ضد اجبار خود است. ابزاری تجاری که میتواند دسترسی شرکتهای آمریکایی به بازار اروپا را محدود کند. این بدان معنا است که شرکتهای آمریکایی ممکن است از شرکت در مناقصههای عمومی در سراسر اتحادیه محروم شوند.
گزینه هستهای بروکسل بر روی میز
همچنین، ممکن است محدودیتهایی برای صادرات، واردات و سرمایهگذاری مستقیم خارجی ایالات متحده اِعمال شود. این ابزار در درون بروکسل به ” گزینه هستهای ” معروف شده و با وجود آنکه هنوز فعال نشده، اما بحث درباره استفاده از آن شدت گرفته است.
فرانسه در حال حاضر تنها کشوری است که خواستار اقدام فوری در صورت شکست مذاکرات است. اما مقاماتی به CNBC گفتهاند که ” اکثریت سیاسی واجد شرایط، به استفاده از ابزارهای مقابله رأی مثبت دادهاند.» این امر نشاندهنده حمایت سیاسی از اقدامات تلافیجویانه جدی در صورت اِعمال تعرفههای ۳۰ درصدی از سوی ترامپ است.
مزیت بریتانیا و ژاپن در مذاکرات تجاری

ترامپ برای سفری چهار روزه، شامل بازی گلف و برنامههای سیاسی، در اسکاتلند حضور دارد. در کنار دیدار یکشنبه با فوندرلاین، او همچنین انتظار میرود تا دیداری غیررسمی با ” کییر استارمر “، نخستوزیر بریتانیا داشته باشد. بریتانیا از سویی درگیر ماجرا تعرفهها نیست، چرا که پیشتر در اوایل امسال توافق تجاری با دولت ترامپ امضاء کرده و تعرفه پایه ۱۰ درصدی برای کالاهای صادراتی خود به ایالات متحده را پذیرفته است.
تنش تجاری: سناریوهای محتمل برای آینده روابط تجاری
این مسئله، اتحادیه اروپا را در موقعیت نامناسبی قرار داده است؛ چرا که هم ژاپن و هم بریتانیا توافقهایی دارند. اما اتحادیه اروپا هنوز به توافقی نرسیده است. اقتصاددانان میگویند حتی یک توافق بد نیز ممکن است تنها راه فرار از تنش تجاری باشد. ” جک آلن رینولدز “، اقتصاددان ارشد حوزه یورو در مؤسسه Capital Economics، روز جمعه گفت: ” گزارشهای این هفته نشان میدهد که اتحادیه اروپا و ایالات متحده در آستانه توافق تجاری با تعرفه پایه ۱۵ درصد بر واردات ایالات متحده از اروپا هستند. شاید نتوان آنرا توافقی خوب دانست، اما حداقل مانع از تعرفههای بالاتر ایالات متحده و واکنش تلافیجویانه اتحادیه اروپا خواهد شد. “
روز سرنوشتساز برای بزرگترین مشارکت تجاری جهان
لازم به ذکر است که، هنوز دولت ترامپ تصمیم نهایی نگرفته است. اما تنها چند روز تا زمان اجراء تعرفههای جدید باقی مانده و هر دو طرف تحت فشار شدید برای دستیابی به راهحلی هستند. طبق دادههای کمیسیون اروپا، ایالات متحده و اتحادیه اروپا مجموعاً ۴۳ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی و تقریباً ۳۰ درصد از تجارت جهانی را به خود اختصاص میدهند.
در نتیجه، دیدار روز یکشنبه میتواند سرنوشت این مشارکت را رقم بزند. یا توافقی بر سر تعرفه ۱۵ درصد حاصل خواهد شد و از تشدید درگیری جلوگیری میشود، یا تعرفهها به اوج میرسد و دو طرف وارد یک جنگ تجاری تمامعیار میشوند. هیچکس انتظار راهحلی کامل را ندارد، اما هیچکدام از طرفین هم نمیخواهند مسئول فروپاشی بزرگترین شراکت تجاری جهان شناخته شوند.