
به گزارش ارزینجا و به نقل از Cryptopolitan، صادرات فلزات روسیه به چین در نیمه اول سال ۲۰۲۵ به یک میلیارد دلار رسید که نسبت به سال گذشته ۸۰ درصد افزایش داشته است. در همین حال، قیمت طلا (XAU) در سال جاری ۲۸ درصد افزایش یافته و به بیش از ۳۳۷۰ دلار برای هر اونس رسید.
تکیه روسیه به چین پس از تحریمهای غرب
در ادامه، روسیه پس از بسته شدن بازارهای غربی بهدلیل حمله به اوکراین به چین روی آورده است. این کشور تنها شریک تجاری باقیمانده است که همچنان چکهای کلانی مینویسد و این چکها به شدت بزرگتر شدهاند. در همین راستا، صادرات فلزات گرانبهای روسیه به چین در نیمه اول سال ۲۰۲۵ تقریباً دو برابر شد و به یک میلیارد دلار رسید. طلا پیشتاز این روند بوده است، زیرا قیمتها به شدت بالا رفتهاند. این آمار از دادههای Trade Data Monitor گرفته شده است که اسناد گمرکی چین را پیگیری میکند.
رشد ۸۰ درصدی صادرات طلا و فلزات دیگر
همچنین، ارسال طلا، نقره (XAG) و سایر کانیهای روسی به چین نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۰ درصد افزایش یافته است. این جهش همراستا با جهش شدید قیمت فلزات گرانبها است که تا به امروز حدود ۲۸ درصد افزایش یافتهاند. این افزایش قیمتها به واسطه کمک بانکهای مرکزی که ذخایر خود را انباشته کردهاند، تنشهای تجاری بین ایالات متحده و شرکاء آن و نیز سرمایهگذاران که به صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) روی آوردهاند تا از آشفتگی بازار خود را محافظت کنند، اتفاق افتاده است.
تکیه روسیه به چین بعد از بسته شدن بازارهای غربی
از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، کرملین از مراکز تجاری بزرگ جهان مانند لندن و نیویورک کنار گذاشته شده است. این اتفاق درهای تقاضای غربی را بسته است، اما چین همچنان باز باقی مانده است. با اینکه بانک مرکزی روسیه که قبلاً بزرگترین خریدار طلا در جهان بود، به بازار بازنگشته است. اکنون نیز معدنکاران روسی به شدت بر روی تقاضا آسیایی متمرکز شدهاند.
تولید بالا طلا و تکیه به بازار چین

روسیه در این حال هنوز بیش از ۳۰۰ تن طلا سالانه تولید میکند که آن را به دومین تولیدکننده بزرگ طلا در جهان تبدیل میکند. این عرضه، نیاز به مکانی برای فروش دارد. در حال حاضر، این مکان در چین است و تنها طلا نیست. روسیه همچنین پالادیوم و پلاتین بیشتری به چین ارسال میکند که تقاضا از بخشهای تولیدی چین باعث این افزایش شده است.
رشد چشمگیر قیمت پالادیوم و پلاتین
MMC Norilsk Nickel PJSC، تولیدکننده بزرگ این فلزات در روسیه، توجه خود را بهطور کامل به شرق معطوف کرده است. این استراتژی به نظر میرسد که مؤثر واقع شده است، زیرا قیمتهای پالادیوم ۳۸ درصد و پلاتین ۵۹ درصد افزایش یافتهاند. گفتنی است که چین این تغییرات را به راحتی پذیرفته و واردات خود را افزایش داده و این در حالی است که غرب همچنان تحریمها را سخت نگه داشته است.
تقاضا داخلی در روسیه برای طلا
از طرفی، در داخل روسیه، معدنکاران از حمایت محلی بهرهمند هستند. با کاهش اعتماد به روبل (RUB)، تقاضا خُردهفروشی طلا در سال ۲۰۲۴ به رکوردهای جدیدی رسیده است. مردم سکهها، شمشها و هر فلز فیزیکی که بتوانند ذخیره کنند، خریداری میکنند. علاوه بر این، فلزات گرانبها بهطور کلی به حساب پسانداز خانوارهای روسی تبدیل شدهاند که در تلاش هستند تا از تورم و نوسانات ارزی عبور کنند.
طلا، پاسخ به سیاستهای جهانی
در این راستا، قیمت طلا تنها بهدلیل استخراج افزایش نیافته است. این افزایش به سیاستهای جهانی نیز واکنش نشان میدهد. صبح دوشنبه (21 جولای)، قیمت طلا در بازار جهانی به ۳۳۶۹.۰۲ دلار برای هر اونس رسید و این در حالی است که قیمت طلا آتی ایالات متحده به ۳۳۷۶.۴۰ دلار رسید. این افزایش به خاطر تضعیف دلار آمریکا (USD) اتفاق افتاده که ۰.۲ درصد در برابر دیگر ارزهای اصلی کاهش یافته است. در نتیجه، این کاهش برای کسانی که دلار در اختیار ندارند، خرید طلا را آسانتر کرده است.
تأثیر ضعیف شدن دلار آمریکا بر بازار طلا

” تیم واتر “، تحلیلگر ارشد بازار در KCM Trade، این افزایش را به وضوح توضیح داد: ” دلار آمریکا هفته خود را با نرخی ضعیف آغاز کرده که درهای XAU را برای افزایش اولیه باز کرده است. با توجه به این که مهلتهای تعرفهای به سرعت در حال نزدیک شدن هستند. ” او افزود: ” هر چه بیشتر به سمت مهلت مهم ۱ آگوست پیش برویم بدون اینکه توافقات تجاری جدیدی در پیش باشد، احتمال افزایش طلا به سمت سطح ۳۴۰۰ دلار و شاید فراتر از آن بیشتر میشود. “
تنشهای تجاری جهانی و تأثیر آنها بر طلا
گفتنی است که تنشها به اوج خود رسیده است و مهلت تعرفهای ” دونالد ترامپ “، رئیسجمهور ایالات متحده تنها چند روز دیگر باقیمانده است. در همین حال، ” هاوارد لوتنیک “، وزیر بازرگانی هنوز امیدوار است که توافقی با اتحادیه اروپا (EU) امضاء شود، اما تا کنون هیچ دست دادن رسمی اتفاق نیفتاده است. همچنین، شایعاتی وجود دارد که ترامپ در نظر داشته تا پیش از اجلاس APEC که از ۳۰ اکتبر تا ۱ نوامبر برگزار میشود، به چین سفر کند. یک گزینه دیگر آن است که در این نشست با ” شی جینپینگ “، رئیسجمهور چین دیدار کند.
تأثیر نرخ بهره و سیاستهای بانکهای مرکزی
در ادامه و در اروپا، انتظار میرود تا بانک مرکزی اروپا نرخ بهره خود را بعد از تعدادی کاهش اخیر، بر روی ۲ درصد ثابت نگه دارد. در ایالات متحده نیز ” کریستوفر والر “، عضو هیئت مدیره فدرال رزرو (Fed)، هفته گذشته گفت که فدرال رزرو باید در جلسه بعدی خود نرخ بهره را کاهش دهد. این حرکتها به ویژه با کاهش بازدههای سنتی و افزایش عدم اطمینا، .باعث میشوند که قیمت طلا جذابتر شود.
بیثباتی سیاسی و تأثیر آن بر بازار فلزات
در ژاپن نیز ائتلاف حاکم در انتخابات روز یکشنبه (20 جولای) اکثریت خود را در مجلس سنا از دست داد که یک شوک سیاسی دیگر در زمانیکه مذاکرات تجاری جهانی به بنبست رسیده است، به حساب میآید. این بیثباتی تنها به بازار فلزات سوخت میدهد. و این تنها طلا نیست که افزایش یافته است. فلزات دیگر نیز به همین ترتیب پیش میروند. قیمت نقره ۰.۴ درصد افزایش یافت و به ۳۸.۳۳ دلار برای هر اونس رسید. پلاتین ۱.۱ درصد اضافه کرد و به ۱۴۳۷.۵۳ دلار رسید و پالادیوم ۱.۳ درصد افزایش یافت و به ۱۲۵۶.۹۸ دلار رسید.