طرفداران ترامپ از سیاستهای او در حمایت از ارزهای دیجیتال استقبال میکنند، اما آیا سیاستهای اقتصادی او به نفع این صنعت است؟
برخی از طرفداران ارزهای دیجیتال در آمریکا تصمیم دارند به ترامپ رای دهند، به امید اینکه با کاهش مقررات صنعت کریپتو، کیف پولهایشان پرتر شود. اما آیا آنها به خوبی درک میکنند که سیاستهای اقتصادی کلی او چه تاثیری بر اقتصاد آمریکا خواهد گذاشت؟
سیاستهای ترامپ و اصول ارزهای دیجیتال
با اینکه بسیاری از حامیان ارزهای دیجیتال در آمریکا از ترامپ حمایت میکنند، برخی از سیاستهای او با اصول غیرمتمرکزسازی و ضدتورمی که این صنعت بر پایه آنها بنا شده، در تضاد است. ترامپ از زمانی که بارها و بارها اعلام کرده که در دوران ریاست جمهوری خود از این صنعت حمایت خواهد کرد، توانسته است حمایتهای گستردهای را از جامعه کریپتو به دست آورد.
به طور کلی، سیاستهای نامزدهای ریاست جمهوری در قبال ارزهای دیجیتال به یکی از موضوعات داغ تبدیل شده، چرا که تعداد دارندگان این ارزها در آمریکا به حدی رسیده که میتواند در انتخابات تاثیرگذار باشد.
طبق یک نظرسنجی که توسط شرکت Paradigm در ۱۴ مارس منتشر شد، ۱۹ درصد از رایدهندگان آمریکایی تابهحال ارز دیجیتال خریداری کردهاند، که نشان میدهد این گروه دیگر یک اقلیت کوچک نیست. این دادهها نشان میدهند که دارندگان کریپتو میتوانند در انتخابات که رقابت در آن بسیار نزدیک است، به عنوان یک گروه رایدهنده تاثیرگذار ظاهر شوند.
در نظرسنجی دیگری که در ۷ می با عنوان «نگرشهای کریپتویی در ایالتهای حساس» انجام شد، مشخص شد که ۹۳ درصد از رایدهندگان ثبتنامکرده در شش ایالت اصلی، خود را به لحاظ سیاسی فعال میدانند و قصد دارند در انتخابات شرکت کنند. در این نظرسنجی همچنین آمده است که ۲۶ درصد از پاسخدهندگان به دقت به مواضع نامزدها در قبال ارزهای دیجیتال توجه دارند و ۲۱ درصد از آنها کریپتو را مسئلهای مهم میدانند که بر تصمیمگیریشان در انتخابات تاثیر خواهد گذاشت.
رئیسجمهور کریپتو
تا این لحظه، کامالا هریس سیاستهای مشخصی در مورد ارزهای دیجیتال ارائه نکرده و تمایلی به تغییر سیاستهای سختگیرانه دولت فعلی نشان نداده است.
در مقابل، ترامپ خود را به عنوان «رئیسجمهور کریپتو» معرفی کرده و وعدههای بسیاری برای حمایت از صنعت کریپتو در آمریکا داده است.
اما ممکن است رایدهندگان حامی کریپتو از سیاستهای اقتصادی گستردهتر ترامپ که در کمپین انتخاباتیاش مطرح کرده، شگفتزده شوند.
هدف اصلی ترامپ و معاون او، سناتور جیدی ونس از ایالت اوهایو، بازسازی و احیای بخش تولید در آمریکا است.
برای «عظمت را دوباره به آمریکا بازگردانیم» (MAGA)، ترامپ برخی از سیاستهای کلیدی را برای بازآفرینی یک چشمانداز صنعتی قوی پیشنهاد کرده است. با این حال، با وجود اینکه او و معاونش بارها گفتهاند «تورم یک فاجعه است»، بسیاری از سیاستهای اقتصادی پیشنهادی او دارای جنبههای تورمی هستند.
آیا ترامپ دوباره تورم را بالا میبرد؟
جهانیشدن (Globalization) باعث کاهش بخش تولید در آمریکا شد، زیرا کشورهای دیگر، بهویژه چین، کالاهایی مشابه را با قیمتهای ارزانتر ارائه دادند.
ترامپ میخواهد تعرفههای سنگینی بر کشورهای خارجی اعمال کند؛ «۱۰ تا ۲۰ درصد تعرفه بر کشورهایی که سالها ما را غارت کردهاند»، همانطور که در یک تجمع در ۱۵ آگوست در کارولینای شمالی بیان کرد.
ترامپ قبلا نیز در دوران ریاستجمهوریاش بر واردات تعرفههایی اعمال کرده بود. بسیاری معتقدند که این سیاست نتیجه معکوس داشت، زیرا تعداد کارکنان تولیدی آمریکا در دوران ریاست جمهوری او کاهش یافت و این کاهش در دولت بایدن نیز ادامه پیدا کرد.
هدف از تعرفهها حفاظت از صنایع داخلی است که قادر به رقابت با کسبوکارهای خارجی نیستند. یکی از اثرات جانبی این اقدامات حمایتی این است که مصرفکنندگان با قیمتهای بالاتری در مورد محصولات خارجی مواجه میشوند، که میتواند به کاهش سرعت رشد اقتصادی منجر شود.
دلار ضعیفتر، آمریکای قویتر
همراه با تعرفهها، دولت ترامپ-ونس میگوید که آمریکا باید دلار را تضعیف کند تا صادرات آمریکا تقویت شود.
هدف از تضعیف دلار این است که رقابت بین کالاهای آمریکایی و خارجی متوازنتر شود، به گونهای که واردات به همان قیمت یا حتی گرانتر از کالاهای داخلی باشد.
تمایل ترامپ به کاهش ارزش دلار ممکن است با موانع زیادی مواجه شود، به ویژه با توجه به استقلال فدرال رزرو از کاخ سفید. در دوران ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۱۷، ترامپ نتوانست فدرال رزرو را تحت فشار قرار دهد؛ وقتی که از رئیس این نهاد، جروم پاول، خواست که نرخ بهره را کاهش دهد.
با این حال، دوره پاول به عنوان رئیس فدرال رزرو در سال ۲۰۲۶ به پایان میرسد و رئیسجمهور این اختیار را دارد که نامزد جدیدی معرفی کند، اگرچه این انتخاب نیاز به تایید سنا دارد.
اگر ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ پیروز شود، ممکن است از این فرصت استفاده کند تا فردی را نامزد کند که بیشتر با دیدگاههای او در زمینه سیاست پولی همخوانی دارد، که میتواند زمینهساز تغییرات بزرگی در رویکرد فدرال رزرو باشد.
دلار ضعیفتر، بیتکوین قویتر؟
پیتر موریتز، مدیر شراکتها در اوراکل بیت کوین dlcBTC و یک معاملهگر مشتقات با دو دهه تجربه در بازارهای مالی، معتقد است که سیاستهای تورمی در وضعیت فعلی اقتصاد آمریکا میتواند خطرناک باشد.
او معتقد است: «با بدهی ۳۵ تریلیون دلاری آمریکا، تنها چیزی که این کشور را نجات میدهد، اعتماد به دلار قوی است. اگر این اعتماد از بین برود، آمریکا در معرض مشکلات بزرگی قرار خواهد گرفت، که این به معنای فرصتی بزرگ برای خرید بیت کوین خواهد بود.»
موریتز معتقد است که دلار و بازار اوراق قرضه هر دو سقوط خواهند کرد و این باعث ایجاد یک اثر دومینویی بر مشتقات قیمتگذاریشده بر اساس دلار خواهد شد. او همچنین اشاره کرد که کشورهای بریکس (BRICS) در حال حرکت به سمت حذف دلار از معاملات خود هستند.
در این سناریو، موریتز معتقد است که با ضعف دلار، بیت کوین صعود خواهد کرد، زیرا «بیت کوین در هرجومرج رشد میکند و هرجومرج همان چیزی است که ترامپ در صورت آغاز ریاست جمهوریاش با سیاستهای اقتصادی تورمی و کاهش مقررات به وجود خواهد آورد.»
یکی دیگر از عناصر سیاستهای تورمی ترامپ تعهد قوی او به کاهش مالیات است.
با این حال، او بدون تعهد به کاهش هزینههای عمومی از موضع خود دفاع میکند. این کار فشار بیشتری بر کسری بودجه فدرال آمریکا، که هماکنون از ۳۳ تریلیون دلار فراتر رفته، وارد خواهد کرد.
ترامپ امیدوار است که با کاهش مالیاتها، اقتصاد را تقویت کرده و درآمد کافی برای جبران این کاهشها ایجاد کند. او برای رسیدن به این هدف، قصد دارد ترکیبی از این سیاستهای محرک اقتصادی و کاهش مقررات را به کار بگیرد.
کاهش مقررات برای تبدیل آمریکا به پایتخت کریپتو جهان
ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود با صدور دستوری، کاهش چشمگیر مقررات را آغاز کرد و اکنون قصد دارد در صورت انتخاب مجدد، این سیاست را ادامه دهد.
اگر او مجددا انتخاب شود، به دنبال کاهش مقررات اقتصادی بیشتری خواهد بود، به ویژه در بخشهای انرژی و محیط زیست.
او هدف دارد تا با حذف مقررات دستوپاگیر، بازار را از این هزینهها آزاد کند و این کار را عاملی برای تقویت کارآفرینی و رقابتپذیری آمریکا میداند.
ترامپ همچنین آشکارا تمایل خود را برای کاهش مقررات در زمینه ارزهای دیجیتال و هوش مصنوعی بیان کرده است.
نیک کووان، مدیرعامل گروهی شرکت فینتک Valereum، میگوید: «کاهش مقررات باید نوارهای قرمزی که هماکنون وجود دارد را کوتاه کند تا نوآوران بتوانند کسبوکارهای خود را توسعه دهند.»
موریتز از dlcBTC نیز معتقد است که اگر کاهش مقررات در زمینه کریپتو اتفاق بیفتد، «این به معنای بازگشت به اصول اولیه ایده کریپتویی آزادیخواهان بیت کوین است: بدون مقررات، بدون دخالت دولت.»
کووان بر اهمیت محافظت از سرمایهگذاران تاکید دارد و میگوید که «تعادل درست میتواند یک آرمانشهر دیجیتال را به ارمغان بیاورد، جایی که یک اقتصاد پررونق با مرزهای قانونی روشن، پذیرش را تقویت کرده و آمریکا را به عنوان رهبر جهانی کریپتو مطرح میکند، که این به نفع هم آمریکا و هم صنعت کریپتو خواهد بود.»
موضع ترامپ در قبال SEC
ترامپ تعهد داده است که در صورت انتخاب مجدد، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار، گری گنسلر، را همان روز اول اخراج کند تا موضع ضد کریپتویی فعلی SEC را تغییر دهد. او در کنفرانس بیت کوین در نشویل گفت که «از این به بعد، قوانین توسط افرادی نوشته خواهد شد که صنعت شما را دوست دارند، نه کسانی که از آن متنفرند.» با این حال، رئیسجمهور در واقع قدرت اخراج رئیس SEC را بدون دلیل ندارد.
این بحث وجود دارد که آیا ترامپ واقعا به ارزهای دیجیتال علاقهمند است یا فقط به عنوان یک استراتژی سیاسی کریپتو را در آغوش گرفته است، همانطور که ادوارد اسنودن در همان کنفرانس هشدار داد.
با این حال، آنچه مسلم است، حمایت گستردهای است که کمپین ترامپ از صنعت کریپتو در آمریکا دریافت کرده است، صنعتی که در سال جاری به شدت فعال شده و ۴۸ درصد از تمام کمکهای مالی سیاسی شرکتها از شرکتهای کریپتویی آمده است.