
تشدید فعالیتهای تعرفهای از سوی آمریکا، رشد صنعت تولید چین را در ماه آوریل کند کرده و کاهش در سفارشات صادراتی و فرصتهای شغلی را به همراه داشته است. در ادامه به تاثیرات اقتصادی این جنگ تعرفهای میپردازیم.
رشد ضعیف صنعت تولید چین؛ افت اعتماد تجاری و استخدام
طبق نتایج نظرسنجی مشترک شرکت Caixin و S&P Global، شاخص مدیران خرید (PMI) تولید چین در ماه آوریل به ۵۰٫۴ کاهش یافته، در حالیکه این عدد در ماه مارس ۵۱٫۲ بود. رقم ۵۰ مرز میان رشد و رکود را نشان میدهد و در حالیکه این نتیجه پایینترین سطح از ژانویه تاکنون است، با این حال بالاتر از میانگین پیشبینی تحلیلگران رویترز قرار دارد.
این افت همزمان با امتناع پکن از اجرای محرکهای جدید اقتصادی و انتظار برای طولانی شدن مناقشه تجاری با واشنگتن رخ داده است. در همان روز، نسخه دولتی شاخص PMI چین کاهش سریعتری در فعالیتهای تولیدی را نشان داد.
وانگ ژه، اقتصاددان گروه Caixin Insight، گفت:
«اثرات زنجیرهای تنش تعرفهای میان چین و آمریکا، بهتدریج در فصل دوم و سوم سال آشکار خواهد شد. سیاستگذاران باید از همین حالا آماده اقدام باشند.»
کاهش سفارشات صادراتی و افزایش تأخیر در تأمین
طبق این گزارش، تقاضا از بازارهای خارجی بهشدت کاهش یافته و بیشترین افت در سفارشات صادراتی جدید از جولای ۲۰۲۳ تاکنون ثبت شده است. در نتیجه، رشد کلی سفارشات جدید بسیار محدود بوده است. تولیدکنندگان برای حفظ سطح تولید، به سفارشات معوق گذشته متوسل شدهاند.
همزمان، مدت زمان تحویل کالا از سوی تأمینکنندگان نیز افزایش یافته و استخدام در کارخانهها کاهش یافته است. بسیاری از شرکتها با توجه به کاهش تقاضای مواد اولیه و رقابت شدید در زنجیره تأمین، قیمت خرید مواد اولیه را پایین آوردهاند.
افت موجودی و کاهش چشمگیر اعتماد تجاری
در ماه آوریل، تولیدکنندگان موجودی انبارهای خود را کاهش داده و سطح اعتماد به آینده کسبوکارشان به سومین سطح پایین خود از آوریل ۲۰۱۲ رسیده است. مدیران بنگاهها بلاتکلیفی ناشی از تنشهای تجاری را عامل اصلی این احتیاط معرفی کردهاند.
استخدام پایینتر و خطر بازسازی ساختاری
پس از یک افزایش موقت در استخدام در ماه مارس، در ماه گذشته بخش تولید با کاهش دوباره اشتغال مواجه شد؛ برخی از کارگران استعفا دادهاند و شرکتها برای کاهش هزینهها، طرحهای بازسازی سازمانی را اجرا کردهاند.
تجارت خارجی یکی از ارکان اشتغال در چین محسوب میشود. لی کهچیانگ، نخستوزیر سابق چین، در سال ۲۰۲۰ گفته بود که این بخش بهصورت مستقیم و غیرمستقیم حدود ۱۸۰ میلیون شغل را پشتیبانی میکند.
واکنش پکن به تهدیدهای تعرفهای
در نشست اخیر دفتر سیاسی حزب، رهبران چین وعده دادند که به شرکتها و کارگرانی که بیشتر در معرض پیامدهای تعرفههای آمریکا قرار دارند کمک خواهند کرد. روز دوشنبه نیز، مقامات ارشد چند وزارتخانه اقتصادی در تلاش برای آرام کردن نگرانیها، اعلام کردند که تعرفهها مانعی برای روند بهبود شکننده چین نخواهند بود.
پکن همچنین اعلام کرده به صادرکنندگانی که مایل به تمرکز بیشتر بر بازار داخلی هستند، کمک خواهد کرد. با این حال، بسیاری از شرکتها در این مسیر مردد هستند و به دلایلی مانند ضعف تقاضای داخلی، رقابت قیمتی شدید، حاشیه سود پایین، پرداختهای کند و نرخ بالای بازگشت کالا در بازار داخل اشاره میکنند.