
به گزارش ارزینجا و به نقل از Cryptopolitan، موافقتنامه تعرفهای ۲۰ درصدی ویتنام با ” دونالد ترامپ “، رئیس جمهور ایالات متحده فاقد جزئیات کامل و متن نهایی توافق است. گفتنی است، یک بند مبهم در مورد انتقال کالاها میتواند تعرفه ۴۰ درصدی بر کالاهایی که مواد چینی دارند، اِعمال کند. در همین حال، شرکتهایی مانند ” Thanh Cong Garment ” در حال حاضر کاهش ۲۰ درصدی سفارشات از سوی ایالات متحده را تجربه میکنند.
ویتنام بهدنبال جزئیات نهایی است
بر این اساس، ویتنام برای رسیدن به مهلت تجاری ۹ جولای که از سوی رئیسجمهور ایالات متحده تعیین شده بود، عجله کرد تا از دور جدید تعرفههای تلافیجویانه شدید اجتناب کند. اما این اقدام زودهنگام اکنون باعث شده است که مقامات هانوی و تولیدکنندگان بزرگ با ابهامات بیشتری روبهرو شوند. ویتنام یکی از دو کشوری بود که پیش از مهلت مقرر به توافقی در آخرین لحظه رسید و از تهدید تعرفه ۴۶ درصدی اولیه جلوگیری کرد. ترامپ نیز بهطور علنی نرخ جدید را ۲۰ درصد اعلام کرد. بااینحال، هنوز هیچ توافق کاملی منتشر نشده و هیچکدام از طرفین توضیحی در مورد جزئیات دقیق آن ندادهاند. این امر باعث شده که شرکتها بدون پاسخگویی، تنها چند هفته پیش از تنظیم مجدد در اول ماه آگوست در بلاتکلیفی به سر ببرند.
در ادامه، شرکت Thanh Cong Garment که یکی از تأمینکنندگان کلیدی ویتنام برای شرکتهایی مانند آدیداس، کلمبیا و کالوین کلاین است، انتظار داشت که از این توافق نجات یابد. اما اکنون در حالت تعلیق قرار دارد. رئیس این شرکت، ” تران نهتوئی تانگ ” گفت که هنوز مشخص نیست که آیا تعرفه ۲۰ درصدی برای تمام کالاها اِعمال میشود یا برای محصولاتی که با مواد چینی تولید شدهاند، افزایش خواهد یافت. او پرسید: ” برای محصولاتی که مواد آنها از چین است ولی در ویتنام تولید شده، تعرفه برای صادرات به ایالات متحده چه میزان است؟ ۲۰ درصد، ۳۰ درصد یا ۳۵ درصد؟ ” و افزود: ” ما باید صبر کنیم. ” این مشکل تنها فرضی نیست. لازم به ذکر است که صنعت پوشاک ویتنام بهطور عمده به چین برای تأمین حدود ۷۰ درصد مواد اولیه خود وابسته است.
بند مبهم انتقال کالاها باعث وحشت در کارخانهها میشود

یک بند در توافق ترامپ تهدید به اِعمال تعرفه ۴۰ درصدی بر کالاهای ” انتقالی ” میکند. اما هیچکسی تعریف دقیقی از انتقال کالاها ارائه نکرده است. علاوه بر این، دولت ویتنام توضیحی نداده و ایالات متحده نیز هیچ جزئیاتی منتشر نکرده است. این امر موجب نگرانی بین تولیدکنندگان شده که کالاهایی که حاوی اجزاء چینی هستند. حتی اگر بهطور قانونی در ویتنام مونتاژ شده باشند، ممکن است با تعرفههای سنگینتر مواجه شوند.
” ریچ مککللان “، بنیانگذار ” RMAC Advisory ” که هم به شرکتها و هم به دولت ویتنام مشاوره میدهد، گفت: ” حداقل اکنون میدانیم که پاسخ برای ویتنام چیست، اما هنوز ابهامات زیادی در توافق فعلی وجود دارد. ” او بند انتقال کالاها را ” مبهمترین و پُرخطرترین بخش این توافق ” خواند.
در ادامه، ” مایکل وان “، اقتصاددان از ” MUFG ” گفت که تأثیر بند ۴۰ درصد، بستگی به این موضوع دارد که دولت ترامپ چه تعریفی از آن ارائه دهد. اگر این بند به موارد آشکار مانند برچسبگذاری جعلی ” ساخته شده در ویتنام ” اختصاص یابد، آسیب ممکن است محدود باشد. اما اگر بر اساس حد آستانه مواد خارجی باشد، آنگاه صادرات ویتنام ممکن است ضربه بزرگی ببیند.
سیاست تجاری ویتنام در برابر تهدیدات ایالات متحده
بخش تولیدی ویتنام بهطور عمده برای تأمین نیازهای ایالات متحده ساخته شده است. نزدیک به یکسوم از کل صادرات ویتنام به ایالات متحده میرود. همچنین، مازاد تجاری این کشور با ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ به ۱۲۳ میلیارد دلار رسید که آنرا به سومین کشور بزرگ صادرکننده پس از چین و مکزیک تبدیل کرد. اکنون، این موفقیت در واشنگتن با شک و تردید نگاه میشود. بهویژه از آنجا که تقریباً یکسوم از پروژههای جدید تولیدی در ویتنام در سال گذشته توسط سرمایهگذاران چینی تأمین مالی شده است.
ویتنام در تلاش برای شفافسازی پیش از مهلت اول آگوست

همچنین، ” Pham Minh Chinh “، نخستوزیر ویتنام در روز جمعه (11 جولای) با شورای تجاری ایالات متحده – ASEAN در هانوی ملاقات کرد تا برای شرایط روشنتر فشار آورد. این گروه، نماینده شرکتهایی مانند اپل، آمازون و بوئینگ است. در همین حال، Pham از شورا خواست که از تلاشهای ویتنام برای نهایی کردن یک توافق کامل، کاهش نرخ تعرفه و جلوگیری از اقداماتی که به روابط تجاری آسیب میزند، حمایت کند. گفتنی است، اعلام عمومی ترامپ، رهبران ویتنام را غافلگیر کرد. بر این اساس، ” Pham” گفت که کشورها براساس یک چهارچوب، توافق کردهاند، اما هشدار داد که نرخهای دقیق برای محصولات خاص هنوز مشخص نیست. او همچنین از شرکتهای آمریکایی خواست که از کاخ سفید بخواهند که ویتنام را بهعنوان یک اقتصاد بازار بشناسد، که این امر میتواند فشارها را از ابزارهای دفاع تجاری کاهش دهد.
در حال حاضر، سرمایهگذاران عقبنشینی نکردهاند. سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ویتنام در نیمه اول سال تقریباً ۳۰ درصد افزایش یافته و به ۲۱.۵ میلیارد دلار رسیده است. اما خُردهفروشان آمریکایی قبلاً هشدار دادهاند. ” استیو گرینسپون “، بنیانگذار ” Honey-Can-Do “، گفت: ” تعرفه ۲۰ درصدی منجر به افزایش قیمتها و تورم در کالاها خواهد شد. این، قطعاً منجر به کاهش تقاضا برای کالاها خواهد شد که به کسبوکارها و شغلهای آمریکایی آسیب میزند. ” لازم به ذکر است که شرکت Thanh Cong Garment هماکنون کاهش ۱۵ تا ۲۰ درصدی در سفارشات ایالات متحده برای سهماهه سوم را تجربه کرده است. این، ناشی از عجله در ارسال کالاها پیش از مهلت جولای و انتظار برای شفافسازی است.
نتیجهگیری
اقدام زودهنگام ویتنام ممکن است که در حال حاضر به آن کمک کرده باشد که از بدترین تهدیدات واشنگتن تا حدودی اجتناب کند. اما با عدم وجود متن کامل، فهرست محصولات و تضمینی برای شرایط بهتر نسبت به همسایگان آن، نتیجه نهایی همچنان نامشخص است.