به نظر میرسد که جلوگیری از ادغام دو نوع آوری برتر دنیای سرمایهگذاری در عصر ما، غیرممکن به نظر برسد. یکی بیت کوین برترین ارز دیجیتال و یکی صندوقهای قابل معامله یا همان ETFها. از نظر بسیاری از سرمایهگذاران، بهترین ابزار برای سرمایهگذاری از ادغام این دو نوع آوری حاصل میشود و مردم هم علاقه زیادی به این موضوع نشان خواهند داد. با داغ شدن بحث صندوقهای قابل معامله (ETF) بیت کوین و درخواستهای متعدد شرکتهای سرمایهگذاری برای ثبت آنها، تصمیم گرفتیم تا در این مقاله به موضوع ETF بیت کوین و تفاوت آن با رمزارز BTC بپردازیم.
ETF به زبان ساده
قبل از بررسی پتانسیلهای رشد و ریسکهای صندوق قابل معامله بیت کوین باید کاملاً از آن شناختی را بدست آورد. ETF یا صندوق قابل معامله (Exchange-traded fund) یک وسیله سرمایهگذاری است که عملکرد یک یا چند دارایی خاص را دنبال میکند. این صندوقها به سرمایهگذاران اجازه میدهند سرمایه خود را بین چند نوع دارایی مختلف، بدون نیاز به خرید واقعی آنها، تقسیم کنند. در نتیجه این صندوقها برای کسانی که فقط به دنبال معامله و سود هستند و هدفشان مالکیت دارایی نیست گزینه بسیار خوبی محسوب میشوند.
صندوق قابل معامله بیت کوین از قیمت واقعی بیت کوین پیروی میکند و به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا بدون خرید بیت کوین واقعی، به معامله و ترید آن مشغول شوند. با استفاده از ETFهای بیت کوین سرمایهگذاران از استرس و مشکلات امنیتی مربوط به نگهداری رمزارزها رنج نمیبرند و در عین حال از موقعیتهای سودآور آنها بهرهمند میشوند.
در بیشتر کشورها، ETFها شامل معافیت یا تخفیف مالیاتی نیز هستند. برای شخص سرمایهگذاری که مقدار زیادی بیت کوین دارد، در افتادن با سازمان مالیات خطرناک است و شاید چنین شخصی ترجیح بدهد بهجای بیت کوین، از ETF آن استفاده کند.
ETF بیت کوین چه تفاوتی با سرمایهگذاری مستقیم در بیت کوین دارد؟
چرا وقتی میتوان به راحتی بیت کوین خرید، بعضی از افراد به صندوقهای قابل معامله رو میآورند؟
اولین دلیلی که پیشتر هم به آن اشاره کردیم عدم درگیری با مشکلات و مسائل امنیتی مربوط به ذخیرهسازی BTC است. دومین دلیل، دوجهته بودن بازار ETF بیت کوین است. به لطف همین امر سرمایهگذاران در صورت اطمینان از کاهش قیمت بیت کوین میتوانند با استفاده از موقعیت فروش (Short) از کاهش قیمت نیز درآمدزایی کنند. در واقع هدف اصلی صندوقهای قابل معامله، تنها کسب سود از نوسانات بازار است و هدف و کاربردهای نهایی ارزهای دیجیتال و پروژههای آنها اهمیت چندانی ندارد.
تاریخچه صندوق های قابل معامله بیت کوین
در حال حاضر مؤسسههایی که قصد راه اندازی صندوق سرمایهگذاری بیتکوین را دارند باید شماری از مسائل قانونی و نظارتی را پشت سر بگذارند. کامرون و تایلر وینکلووس (Cameron & Tyler Winklevoss) ، که از سرمایهگذاران بزرگ فیسبوک و بنیانگذاران صرافی Gemini بودند، در سال ۲۰۱۷ قصد افتتاح یک صندوق قابل معامله بیت کوین با نام Winklevoss Bitcoin Trust را داشتند. با این حال سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) با آنها مخالفت کرد و مجوز فعالیت آنها صادر نگردید. دلیل مخالفت SEC این بود که بیت کوین در صرافیهای غیرقابلکنترل زیادی استفاده میشود که آن را مستعد کلاهبرداری و دستکاری بازار میکند.
در سالهای بعدی، شرکتهای دیگر نیز تلاشهای مختلفی برای ایجاد ETFهای بیت کوین انجام دادند، اما به دلیل نگرانیهای امنیتی و عدم پایداری در بازار این رمزارز، تمام این تلاشها تا سال 2021 به شکل موفقیتآمیزی به پایان نرسید. در سال 2021، اولین ETF بیتکوین با نام “Purpose Bitcoin ETF” در کانادا معرفی شد و مورد تأیید مقامات مالی این کشور قرار گرفت. این موفقیت باعث شد تا سرمایهگذاران بتوانند به سادگی از طریق این ETF در معاملات بیت کوین شرکت کنند.
با این حال در سال 2023، درخواستهای ثبت صندوق های قابل معامله بیت کوین به طور شگفت انگیزی افزایش یافته است. شرکتهای سرمایه گذاری سرشناسی درخواستهای خود را به سوی SEC روانه کردند که نشان دهنده افزایش اعتماد به بیت کوین و بازار رمزارزها است. از جمله این شرکتها میتوان به بلک راک اشاره کرد. بلک راک یکی از بزرگترین شرکتهای سرمایه گذاری جهان است که دارایی خالص آن در 01 سپتامبر 2023 برابر با 105.44 میلیارد دلار اعلام شده است.
تایید ETF بیت کوین چه تاثیری بر بازار BTC خواهد داشت؟
تایید صندوق های قابل معامله بیت کوین (ETF) میتواند چندین اثر قابل توجه بر بازار این رمزارز داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره کردهایم:
افزایش نقدینگی و دسترسی: ETF های بیت کوین دسترسی سرمایه گذاران نهادی و خرد را به موقعیتهای سودآور این رمزارز بیشتر میکند. این افزایش دسترسی میتواند به حجم معاملات و نقدینگی بالاتر در بازار بیت کوین منجر شود.
رشد بازار: معرفی ETF های بیت کوین میتواند سرمایههای جدیدی را به بازار جذب کند. سرمایه گذاران نهادی و افرادی که قبلاً به دلیل نگرانیهای نظارتی یا سختی نگهداری رمزارزها نسبت به سرمایه گذاری در بیت کوین مردد بودند، ممکن است از طریق ETFها وارد بازار شوند. این هجوم سرمایه به طور بالقوه میتواند ارزش کلی بازار بیت کوین را افزایش دهد.
بهبود مسائل نظارتی: ETF های بیت کوین معمولاً تحت نظارت مقامات مالی مانند SEC (کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده) عمل میکنند. این امر میتواند احساس امنیت را برای سرمایه گذاران ایجاد کند، زیرا آنها میدانند که ETFها تحت نظارت هستند و باید با مقررات بازار مطابقت داشته باشد.
یکپارچهسازی بازار: ETFها اغلب در سیستمهای مالی سنتی ادغام میشوند و به سرمایهگذاران کمک میکنند تا بیت کوین را در پرتفوی خود در کنار داراییهای سنتی مانند سهام و اوراق قرضه بگنجانند. این ادغام می تواند به عادی سازی بیت کوین به عنوان یک دارایی سرمایه گذاری کمک کند.
تأثیر بر قیمت: تایید ETF بیت کوین میتواند تأثیر مثبتی بر قیمت بیت کوین داشته باشد. افزایش تقاضا برای ETF میتواند قیمت بیت کوین را افزایش دهد؛ زیرا سرمایه گذاران ETFی را خریداری میکنند، که بیت کوین را به عنوان دارایی وثیقه خود نگه میدارد. با این حال، میزان این تأثیر قیمت میتواند بر اساس شرایط بازار و احساسات سرمایه گذاران متفاوت باشد.
احساسات بازار: تأیید ETF های بیت کوین میتواند بر احساسات بازار نیز تأثیر بگذارد. این موضوع میتواند به عنوان رأی اعتماد به ارزهای دیجیتال توسط مقامات نظارتی در نظر گرفته شود که میتواند اعتماد سرمایه گذاران را افزایش دهد و مشارکت کنندگان بیشتری را به بازار جذب کند.
توجه به این نکته مهم است که تأثیر تایید ETF بیت کوین میتواند بر اساس شرایط بازار، احساسات سرمایه گذار و جزئیات خاص ETF متفاوت باشد.علاوه بر این، همه ETF ها یکسان ایجاد نمیشوند و ساختار، نگهبانی و مدیریت ETF میتواند بر تأثیر آن بر بازار تأثیر بگذارد. به خاطر داشته باشید در حالی که ETF های بیت کوین در برخی کشورها تایید شدهاند، در برخی دیگر با چالشهای نظارتی و رد شدن مواجه شدهاند. تایید ETF و اثرات آن بر بازار بیت کوین منوط به تحولات جاری و تصمیمات نظارتی است.