شاخص قیمت تولیدکننده یا PPI چیست و چه چیزی را اندازه گیری میکند؟
PPI نام اختصاری شاخص قیمت تولید کننده (Producer Price Index) است و تغییر در قیمت تمامشده کالاها و خدمات ارائهشده ازسوی تولید کننده را ارزیابی میکند. اطلاعات شاخص قیمت تولیدکننده نشاندهنده تغییرات ماهانه در قیمت متوسط یک سبد کالا خریداری شده ازسوی تولیدکنندگان میباشد.
شاخص قیمت تولیدکننده چطور محاسبه میشود؟
شاخص قیمت تولید کننده سه بخش تولیدی را زیرنظر دارد: شرکتهای کالامحور، شرکتهای صنعتی و شرکتهای مبتنی بر مرحله پردازش. برای تهیه شاخص PPI، اطلاعات طی یک نظرسنجی پستی از خردهفروشان جمعآوری شده و پس از نمونهگیری سیستماتیک تمام شرکتهای داخل لیست سیستم بیمه بیکاری، ازسوی آمار اداره کار آمریکا منتشر میشود. معاملهگران میتوانند تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده را بهصورت تغییرات درصدی سالیانه و ماهیانه مشاهده کنند.
شاخص قیمت تولیدکننده به دلیل تاثیر هشداردهندهاش در انتظارات تورمی آینده، یک داده اطلاعاتی مهم اقتصادی به شمار میرود. معاملهگران به دلیل رابطه مستقیم میان نرخ های بهره و تورم، شاخص قیمت تولید کننده را در معاملات فارکس زیرنظر میگیرند. اما دست آخر، معامله گران میخواهند بدانند تغییرات نرخ بهره حاصل از این نوسانات چگونه بر روی قیمت جفت ارزها تاثیر میگذارند.
شاخص قیمت تولید کننده و تورم
تغییرات مثبت در شاخص قیمت تولیدکننده نشانه بالارفتن هزینههاست و این افزایش قیمتها درنهایت روی مصرفکنندگان اثر خواهد گذاشت. اگر این تاثیر به اندازه کافی زیاد باشد، اعداد و ارقام آتی شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) نیز افزایش خواهد یافت که این امر حاکی از افزایش سطح عمومی قیمتها خواهد بود.
چرا معاملهگران باید دادههای مربوط به شاخص قیمت تولیدکننده را دنبال کنند؟
آگاهی از دادههای این چنینی برای معاملهگران اهمیت دارد؛ زیرا یکی از معیارهای مهم تورم است که تأثیر مهمی بر سیاست پولی بانک مرکزی دارد.
اما PPI چگونه بر اقتصاد تأثیر میگذارد؟ در بیشتر موارد تورم بالا بهصورت افزایش نرخ بهره ازسوی سیاستگذاران تعبیر میشود تا بدینترتیب سرعت اقتصاد کاهش یافته و تورم کنترل شود. ازیکطرف هرچه نرخ بهره یک کشور افزایش یابد، احتمال تقویت ارز رایج آن کشور بیشتر است. بعنوان مثال دلار آمریکا که یکی از پر استفاده ترین ارزها است را در نظر بگیرید. تریدر های کریپتو معمولا ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و.. را در مقابل دلار و استیبل کوین های دلاری معامله می کنند. با بالا رفتن ارزش دلار نمودارهای جفت ارزهایی مانند بیت کوین به دلار نزولی شده و این امر موجب می شود تا معامله گران توجه خاصی به داده های مربوط به شاخص قیمت مصرف کننده داشته باشند.