
به گزارش ارزینجا و به نقل از Bitcoinist، در گفتوگویی در پادکست Epicenter، ” ویتالیک بوترین “، یکی از بنیانگذاران اتریوم (ETH)، درباره تهدید در حال ظهور رایانش کوانتومی صحبت کرد. خطری که اغلب بهعنوان تهدیدی وجودی برای رمزنگاری مدرن و شبکههای بلاک چینی مطرح میشود. در حالی که بسیاری از فعالان صنعت رمزارز، حملات کوانتومی را موضوعی دور یا حتی صرفاً نظری میدانند، بوترین ارزیابی دقیقتر و مبتنی بر دادهای را ارائه کرد که ریشه در پژوهشهای جاری و پیشبینیهای فنی دارد.
آیا اتریوم در برابر کامپیوترهای کوانتومی آماده است؟
به گفته بوترین، جامعه اتریوم میتواند از بازارهای پیشبینی مانند Metaculus که پیشبینیهای کارشناسان درباره فناوریهای نوظهور را تجمیع میکنند، سرنخهای معناداری بگیرد. او گفت: ” اگر در متاکولوس عبارت quantum computing را جستوجو کنید، میانگین زمانی که بهدست میآید برای زمانی است که یک کامپیوتر کوانتومی بهاندازهای قوی شود که رمزنگاری را بشکند، چیزی بین سالهای ۲۰۳۰ تا ۲۰۳۵ است. ” این بازه زمانی نشان میدهد که ظهور یک تهدید واقعی کوانتومی کاملاً در چهارچوب زمانی عمر مفید اتریوم و دیگر پروتکلهای بلاک چینی فعلی قرار میگیرد.
تفاوت واقعیت با بزرگنمایی درباره کامپیوترهای کوانتومی
بااینحال، بوترین با احتیاط تلاش کرد میان تبلیغات اغراقآمیز و واقعیت تمایز قائل شود. او هشدار داد: ” در حوزه کوانتوم مقدار زیادی فریب و بزرگنمایی وجود دارد.” برخی سازمانها نیز مدعی هستند که کامپیوتر کوانتومی دارند، اما در حقیقت، آنچه ارائه میدهند، ماشینهای آدیاباتیک کوانتومی هستند. دستگاههایی که شاید از لحاظ ساختار فنی کوانتومی باشند، اما از نظر عملکرد نمیتوانند عملیاتهایی را انجام دهند که واقعاً زیرساخت رمزنگاری را تهدید کند. او در ادامه توضیح داد: ” اینها اساساً نمیتوانند کاری انجام دهند که کامپیوترهای کلاسیک نتوانند. “
معیار واقعی خطر کوانتومی و الگوریتم Shor
بوترین همچنین تأکید کرد که معیار واقعی سنجش خطر کوانتومی، وجود این ماشینها نیست، بلکه توانایی آنها برای اجرای الگوریتمهایی است که رمزنگاری را میشکنند. او گفت: ” پرسشی که باید بپرسید این است که بزرگترین عددی که با استفاده از الگوریتم Shor فاکتور گرفتهاید، چقدر بوده؟ ” تا زمانیکه پاسخ این پرسش عددی بیش از ۳۵ نباشد، تهدید چندانی وجود ندارد. گفتنی است که الگوریتم شور مهمترین الگوریتم کوانتومی است که میتواند استانداردهای رمزنگاری چون RSA را که بهطور گسترده در فناوریهای بلاک چین استفاده میشود، در معرض خطر قرار دهد. اگر این الگوریتم در مقیاس بالا اجراء شود، یک آسیبپذیری بنیادین در سیستمهایی که به رمزنگاری کلید عمومی متکی هستند، ایجاد خواهد شد.
آمادهسازی جامعه اتریوم برای دوران پسا-کوانتومی

با وجود نبود یک جهش ناگهانی در این زمینه، بوترین اذعان کرد که پیشرفت واقعی در حوزه محاسبات کوانتومی در حال وقوع است. او گفت: ” هنوز دستاوردی که باعث نگرانی فوری شود رخ نداده، اما در حوزه مقاومت در برابر کوانتوم پیشرفتهای زیادی در حال انجام است. ” او به تلاشهای فعالانه جامعه اتریوم در زمینه نوآوریهای رمزنگاری اشاره کرد. بهویژه نام ” جاستین دریک ” را به میان آورد که در حال توسعه امضاءهایی مقاوم در برابر کوانتوم و سازگار با تجمیع است. این تلاشها بخشی از کارگروه تحقیقاتی اتریوم برای توسعه عناصر رمزنگاری پسا-کوانتومی است.
نقشه راه جدید برای پیادهسازی zkEVM در لایه اول
بوترین در پایان با خوشبینی محتاطانه گفت: ” در واقع من نسبت به اینکه اتریوم بتواند این موضوع را مدیریت کند، خوشبین هستم. ” این دیدگاه بهدلیل رویکرد فعال جامعه در برابر امنیت پسا-کوانتومی و سرعت قابل اندازهگیری پیشرفتهای کوانتومی شکل گرفته است که بهنوعی فرصت منطقی برای گذار ایجاد میکند.
این خوشبینی در همین حال با انتشار نقشه راه جدیدی از سوی بنیاد اتریوم (EF) در هفته گذشته تقویت شد. نقشهای برای پیادهسازی ماشین مجازی zkEVM بهصورت مستقیم در لایه اول (L1) طی دوازده ماه آینده. افزون بر آن، در این طرح که توسط ” سوفیا گلد “، پژوهشگر پروژه، در بلاگ پست «Shipping an L1 zkEVM: Realtime Proving ” معرفی شد، پروتکل متعهد میشود تا اثباتهای فشرده مبتنی بر STARK را برای ۹۹ درصد از بلاکهای شبکه اصلی در مدت ۱۲ ثانیه تأیید کند.
در این طرح، حداقل سطح امنیتی برابر با ۱۲۸ بیت و حجم اثباتها کمتر از ۳۰۰ کیلوبایت در نظر گرفته شده است. این اقدام به تأییدکنندگان ” even solo stakers running ” home provers امکان میدهد تا بلاکها را با استفاده از اثباتهای مقاوم در برابر کوانتوم تأیید کنند. بدون آنکه نیاز به اجراء دوباره همه تراکنشها باشد. بدین ترتیب هم مقیاسپذیری افزایش مییابد و هم سطح حمله اتریوم در برابر سختافزارهای احتمالی با قابلیت اجراء شور کاهش مییابد.

گفتنی است، در زمان نگارش این گزارش، قیمت اتریوم برابر با ۳۰۴۰ دلار بود.